Lovitură pentru milioane de români, UE a stabilit data de la care vor fi interzise centralele pe gaz: Trebuie înlocuite cu pompe de căldură

Vânzarea centralelor termice pe gaze ar putea fi interzisă începând din 2029 în toată Uniunea Euopană, deci inclusiv în România, potrivit unui proiect de directivă.

26 sept. 2023, 09:59
Lovitură pentru milioane de români, UE a stabilit data de la care vor fi interzise centralele pe gaz: Trebuie înlocuite cu pompe de căldură

UE intenţionează să interzică în mai puţiun de zece ani centralele pe gaz. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.  Nici măcar cele mai eficiente nu sunt exceptate de la regulile dure ale acestei legi. De acum înainte ar trebui să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs în multe ţări din UE.

Ţările UE au doi ani la dispoziţie pentru legislaţie

Ţările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Când vor fi interzise centralele de apartament în România. Anunţ de ultimă oră de la Guvern

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

În Spania sunt multe de făcut dacă ne raportăm la acest subiect. Potrivit unui raport din august de anul trecut al Asociației Europene de Pompe de Căldură (EHPA), Spania este a 5-a țară cu una dintre cele mai scăzute rate de vânzări ale acestui element din toată Europa, cu 2.642 de unități la 100.000 de locuințe.

Opt țări au început să interzică centralele de apartament pe gaze

O analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, ceea ce face ca înlocuirea gazului ca formă de încălzire să nu fi nici ușoară și nici rapidă, mai ales că mulți proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu mult mai scumpele pompe de căldură.

Potrivit sursei citate, 8 țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centralizată.

Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale pe  gaz și pe produse petroliere

Austria – interzice din anul 2024 repararea vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

”În momentul de față, în România, încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la un post de televiziune.

Pompa de căldură, soluţia găsită deja de români pentru a reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă. Cât costă şi cum o alegi pe cea potrivită

Pompa de căldură, soluţia pentru a reduce facturile la încălzire. Tot mai mulţi români decid să monteze astfel de pompe de căldură în locuinţe.

Citeşte şi Primele gaze extrase din Marea Neagră au intrat în ţară. Ciucă: Va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern

Pompele de căldură vin cu o mulţime de avantaje pentru cei care decid motarea acestora în locuinţe. Pe lângă faptul că nu poluează, facturile scad la jumătate iar specialiştii spun că investiţia se recuperează în câţiva ani.

Potrivit specialiştilor din domeniu, aceste pompe de căldură pot fi instalate oriunde, însă, dacă locuinţa este veche şi prost izolată, nu vor fi eficiente.

Pompele de căldură sunt de trei feluri:

pompe de tip aer-apă- acestea captează aerul din exterior şi îl transformă în căldură. 

pompe de tip sol-apă- preiau căldura din pământ prin tuburi băgate în adâncime.

pompe de tip apă-apă- au nevoie de un puţ forat până la pânza freatică sau o conectare directă la reţea.

„Toate extrag căldură dintr-un mediu şi transferă căldură în interiorul casei. Cele mai versatile, cele mai uşor de instalat şi care au şi un cost mult mai mic sunt cele de tip aer-apă. Se potrivesc chiar şi la proiecte unde sunt apartamente de dimensiuni mai mici”, a spus Ionuţ Călugăru, director companie, potrivit observatornews.ro.

Mihnea Catuţi, director de cercetare, spune că o centrală pe gaze poate avea chiar 70% eficienţă, în timp ce pompele de căldură au undeva între 250 şi 400% eficienţă. Acest lucru înseamnă facturi mai mici. În plus, sistemul e prietenos cu mediul.

„În momentul în care toată producţia de căldură trece pe curent electric şi facturile cresc. Ne uităm aici poate la un consum mediu, într-o casă, undela la 500 kwh faţă de 100 care e consumul mediu de electricitate acum într-o gospodărie din România.

O pompă de căldură nu are emisii de niciun fel. Deci nu poluează aerul înconjurător, nu are emisii de CO2 deci nu contribuie la încălzirea globală”, spune Mihnea Catuţi.

Preţurile pentru echipamente şi instalare pornesc de la 4-5 mii de euro şi pot ajunge la peste 10 mii de euro, însă specialiştii spun că învestiţia poate fi amortizată în 4-5 ani.

„Înainte de a alege pompa de căldură recomandăm să se facă un studiu privind pierderile de căldură. Pentru că dacă pompa de căldură nu este dimensionată corect s-ar putea ca beneficiarul să nu fie mulţumit sau mai rău în condiţii meteo extreme -15 -20 de grade pompa de căldură să nu poată să facă faţă cerinţei de încălzire”, mai spun specialiştii.

Citeşte şi Avertisment terifiant despre economie. România ar putea intra în stagflaţie până la sfârşitul anului. Care sunt cele mai mari pericole