Luare de ostatici la Oneşti. Discuţiile din timpul negocierilor între poliţişti şi criminal: „De nu-i vezi morţi aici (…). Bă, bag cuţitul ăsta în ei”

Luare de ostatici la Oneşti. Au apărut discuţiile din timpul negocierilor între poliţişti şi criminal. Bărbatul în vârstă de 68 de ani era foarte nervos şi ameninţa că îi va ucide pe cei doi muncitori.

02 mart. 2021, 11:07
Luare de ostatici la Oneşti. Discuţiile din timpul negocierilor între poliţişti şi criminal: „De nu-i vezi morţi aici (…). Bă, bag cuţitul ăsta în ei”
Luare de ostatici la Oneşti. Discuţiile din timpul negocierilor între poliţişti şi criminal

Luare de ostatici la Oneşti. Au apărut discuţiile din timpul negocierilor între poliţiştii sosiţi la faţa locului şi bărbatul în vârstă de 68 de ani, relatează Antena3.

Luare de ostatici la Oneşti. Discuţiile din timpul negocierilor între poliţişti şi criminal

Criminal:

De 10 ani de zile eu tot am scris. Nu mi-a dat niciun răspuns. Hotărârea judecătorească nu mi-a dat-o nimeni. Nu este. Vă duceţi şi faceţi rost de ea.

Poliţist: Nu ar fi mai bine să vă liniştiţi…

Criminal: Nu mă liniştesc deloc. Ascultă-mă ce îţi spun. De nu-i vezi morţi aici (…). Bă, bag cuţitul ăsta în ei, ascultă-mă ce îţi spun eu.

Poliţist: Calmaţi-vă!

Criminal: Nu mă calmez deloc. De zece ani de zile tot sunt calm. De zece ani de zile tot fac la bandiţii din miliţie şi la bandiţii din justiţie. Nu mă abţin deloc. Nişte bandiţi şi un hoţ. Împreună cu comandantul vostru este un bandit şi cel de la Bacău, alt bandit. Un hoţ şi un nenorocit. Ascultă ce-ţi spun! Băi, băieţi! Du-te şi vezi-ţi de treaba ta. Nu stau de vorbă cu tine decât în baza hotărârii judecătoreşti, atât. Eu nu stau cu nimeni de vorbă. Am, stat 10 ani.

Cum putea fi evitată tragedia

Bărbatul în vârstă de 68 de ani are o fiică stabilită în Germania. Ea a spus cum ar fi putut fi evitată această tragedia.

„A fost o executare, dar nu era executare silită învestită cu formulă executorie. Nu s-au prezentat cu niciun document. S-a furat tot din apartament, iar astăzi a sunat o vecină care informa că cineva este în apartament și nu știe ce face acolo.

Apartamentul este al părinților mei, dar nici în momentul de față nu s-a prezentat nimeni, deși tatăl meu a cerut acel act, să i se aducă acel act. Astăzi nu i s-a adus actul care dovedea că apartamentul nu îi mai aparține. De ce s-a ajuns la așa ceva când puteau să aducă acel document?

Dacă aduceau acea hârtie se rezolva totul.”, a declarat la Pro TV fiica bărbatului în vârstă de 68 de ani.

Citeşte şi Luare de ostatici la Oneşti. Ce voia să obţină bărbatul care i-a ucis pe cei doi muncitori

Psiholog criminalist: S-au așteptat aprobări și s-a pierdut timp

Liviu Chesnoiu a explicat care a fost greșeala care a dus la moartea celor doi muncitori.

„S-a pierdut foarte mult timp. Când ai de-a face cu un astfel de individ cu probleme psihice grave nu ai ce negocia. Negociatorul își dă seama dacă e monolog sau dialog. Dacă el vede că agresorul cere luna de pe cer, trebuie să dea voie forțelor de ordine să intervină rapid. Nu stai cinci ore să auzi un monolog.

Asta a înrăutățit situația, el nu răspundea la nicio solicitare a forțelor de ordine.

Cu oameni de genul acesta trebuie să intervii în forță, să îți dai seama că e un individ cu probleme psihice. Intri pe geam, spargi ușa. Poate poliția nu s-a mai confruntat cu astfel de situații, dar un astfel de caz trebuie să tragă un semnal de alarmă. S-au așteptat aprobări și s-a pierdut timp.

Se așteaptă în maniera retro să dea ordin. Ca la Caracal. Stau la poartă să vină ordinul. Trebuie să lași polițiștii să acționeze după instinct, după experiență”, a declarat Liviu Chesnoiu, potrivit digi24.

Citeşte şi Dublă crimă la Bacău. Soţia agresorului a fost reţinută pentru complicitate

Luare de ostatici la Oneşti. Filmul tragediei de la Oneşti

În 2018, Gheorghe Moroșan a publicat pe Facebook o înregistrare video, în care anunță că se va răzbuna pentru pierderea apartamentului, dacă nu i se satisfac câteva doleanțe.

Bărbatul în vârstă de 68 de ani l-a acuzat pe executorul judecătoresc pentru că l-ar fi evacuat cu jandarmii fără să arate un document care să-i dea acest drept. Unul dintre jandarmi i-ar fi pus pistolul la cap fiicei lui, ca să o grăbească să iasă din casă.

În momentul evacuării, Moroșan era plecat în străinătate, iar la revenirea în țară, nu a reușit să recupereze nimic din apartament. A făcut o încercare oficială, dar executorul ar fi pretins că sigiliul pus pe apartament fusese distrus.

A făcut mai multe plângeri penale, dar nu ar fi fost niciodată chemat și întrebat. A reclamat și conducerea poliției din Onești, tot fără rezultat.

„Familia mea a fost amenințată cu armă de foc. Dacă nu se lămurește situația, cu armă de foc voi face și eu dreptate! Să nu vă fie de glumă, nu glumesc!”, a amenințat Moroșan.

Reamintim că doi electricieni, unul de 36 de ani, altul de 52 de ani, au murit luni seară înjunghiați, la Onești, unde fostul proprietar al casei în care lucrau a intrat peste ei și i-a luat ostatici, puțin înainte de ora 12.00. După ore în șir de negocieri cu forțele de ordine, timp în care ostaticii erau ținuți legați lângă el, bărbatul de 68 de ani i-a ucis pe amândoi cu o sabie și un cuțit.

Bărbatul a stat cu ostaticii pe balcon și a negociat cu polițiștii, iar la un moment dat soția lui a participat și ea la negocieri, de pe trotuar. Femeia a fost audiată după crime și ulterior a fost reținută, luni seara târziu.

Luare de ostatici la Oneşti. Bărbatul care i-a sechestrat şi ucis pe cei doi muncitori din Brăila ameninţa pe Facebook cu 3 ani în urmă: „Cu armă de foc voi face şi eu dreptate”

Doi muncitori care renovau un apartament în Oneşti, judeţul Bacău, au fost omorâţi, luni seara, de fostul proprietar, supărat că fusese evacuat. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, dar era deja prea târziu pentru una dintre victime. Celălalt, un bărbat de 36 de ani, a fost luat în stare critică, în stop cardio respirator şi dus la spital, unde a murit.

Numele agresorului este Gheorghe Moroşan şi, potrivit unei înregistrări video preluate de Ziarul de Bacău de pe Facebook, bărbatul în vârstă de 68 de ani anunţase cu 3 ani în urmă că îşi va face singur dreptate.

Bărbatul apare în videoclipul postat pe reţeaua socială în data de 29 octombrie 2018, vorbind despre pierderea apartamentului din care a fost nevoit să se mute.

Gheorghe Moroşan povesteşte că era plecat în Italia atunci când a avut loc evacuarea. Acesta a precizat că fiica sa a fost ameninţată cu pistolul de unul dintre jandarmi, pentru a ieşi din casă.

„A scos pistolul din dotare şi i-a pus fiicei mele pistolul la cap, că dacă nu părăseşte apartamentul o împuşcă. În acel moment i-a pus cătuşele la mână şi a dat-o afară forţat din apartament”, subliniază el în filmare.

Bărbatul mai spune şi că, până la momentul respectiv, nu văzuse un ordin de evacuare şi că nu a reuşit să îşi recupereze bunurile din 2010, când a avut loc incidentul.

„Am încercat să îmi recuperez lucrurile din apartament, dar nu s-a putut face absolut nimic. În acel moment familia mea a fost aruncată afară în stradă, nu i-a dat voie să ia absolut nimic din apartament. Mai mult de atât, ei au luat cheile, au sigilat apartamentul şi a rămas tot în custodia lor.”

„Familia mea a fost ameninţată cu armă de foc. Dacă nu se lămureşte această situaţie, cu armă de foc voi face şi eu dreptate! Să nu vă fie de glumă, nu glumesc! Asta am vrut să spun, dacă vreţi, luaţi măsuri, iar dacă nu, o să vă lămuresc, o să luaţi mai târziu”, îşi încheie Moroşan discursul.