Ludovic Orban: După 15 mai vor fi permise călătoriile în afara localităţii, dar doar pentru motive întemeiate

Premierul Ludovic Orban a anunţat că după 15 mai nu va mai fi nevoie de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere pentru persoanele care se deplasează în interiorul localităţii în care locuiesc. Tot după această dată, premierul a precizat că românii vor avea voie să iasă din localitatea de domiciliu, însă doar "cu motive speciale", şi că deocamdată autoritățile încă lucrează la măsurile care vor fi instituite după starea de urgenţă. 

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 08:40
Ludovic Orban: După 15 mai vor fi permise călătoriile în afara localităţii, dar doar pentru motive întemeiate

„În interiorul localității va exista libertate deplină de circulație. Încă nu am finalizat cadrul de reglementare privind deplasările în afara localității. Deocamdată am stabilit că vor fi permise deplasările și în afara localității, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, care în momentul în care le vom hotărî, le vom prezenta public. Președintele a decis că se va institui starea de alertă, așa cum este ea definită legal, ea ne permite să luăm anumite decizii care ajută la stoparea răspândirii virusurilor”, a declarat Ludovic Orban, într-o declarație de presă susținută în Piața Victoriei.

Citeşte şi: Stare de alertă din 15 mai. Premierul Orban spune CUM poţi să ieşi din localitate fără să iei amendă

 

Unele dintre magazinele care funcţionează în marile centre comerciale se vor redeschide

Premierul Ludovic Orban a explicat că vor fi accesibile magazinele cu intrări exterioare, precum farmaciile, magazinele care vând produse alimentare sau spălătoriile.

„În anumite spaţii de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare. E normal ca pentru aceste magazine cu intrări exterioare ca ele să fie deschise. Vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile. Au fost accesibile şi în perioada stării de urgenţă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Un convoi de 20 de camioane cu materiale sanitare va fi trimis azi Republica Moldova. Ludovic Orban: „Este un gest firesc”

De asemenea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că, cel mai probabil, mall-urile nu vor fi printre primele deschise după data de 15 mai. Medicul a mai spus că în zonele unde sunt focare restricţiile nu vor fi relaxate, precizând că Suceava, primul oraş în care a fost instituită carantina, va trebui să mai suporte măsurile până se rezolvă problema.

Raed Arafat: „Nu cred că deschiderea mall-urilor va fi printre primele măsuri luate”


Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență va înceta în 14 mai și va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu 15 mai, când se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmând ca eventuale noi măsuri de relaxare să fie dispuse după două săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi Ludovic Orban, despre ridicarea restricţiilor după 15 mai: „Se vor face gradual”