Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Adevăr sau minciună? Reacţia chimică ce ar sta la baza aprinderii Focului Sfânt. Mărturie VIDEO

Aprinderea Luminii Sfinte în ajunul Învierii Domnului este unul dintre cele mai vechi miracole ale creştinătăţii, care, de-a lungul timpurilor, a stârnit nenumărate controverse.

29 apr. 2021, 11:50
Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Adevăr sau minciună? Reacţia chimică ce ar sta la baza aprinderii Focului Sfânt. Mărturie VIDEO
Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Aprinderea Focului Sfânt în ajunul Învierii Domnului a dus la împărţirea oamenilor în două tabere, cea a credincioşilor care sunt convinşi că Lumina Sfântă se coboară din Ceruri în Mormântul Sfânt, şi cea a oamenilor care consideră că asistăm la un fenomen bazat pe reacţii chimice.

Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Reacţia chimică ce stă la baza aprinderii Focului Sfânt

O televiziune grecească a prezentat în detaliu cum se aprinde lumânarea, ca urmare a unei reacții chimice, respectiv a unui amestec de fosfor și sulfură de carbon, cu care se tratează o suprafață inflamabilă, cum ar fi hârtia, scrie republica.ro. După câteva minute, sulfura de carbon se evaporă, iar fosforul se aprinde în contact cu oxigenul. În consecinţă, hârtia ia foc.

Citeste si Masă Paşte 2021. În ce condiţii stăm alături de familie. Precizări oficiale

Așadar, pentru adepţii ştiinţei, care se îndoiesc de miracole, în Sfântul Mormânt nu se produce o minune dumnezeiască, ci mai degrabă un efect special. Vorbim, de fapt, despre o formulă chimică elementară:

P4 + 5O2 = P4 O10

Tradiția evenimentului aprinderii luminii sfinte își are originile în evul mediu. Doar ortodocșii, armenii și copticii o acceptă ca autentică. Catolicii și creștinii reformați o ignoră. În Evul Mediu, preoții profitau de cunoştinţele ştiinţifice bogate pe care le aveau pentru a convinge populația, prin producerea de magii cu fosfor. Însă, după anul 1669, când fosforul a fost descoperit, mulţi oameni au început să se îndoiască de magia de la Ierusalim.

Lumina Sfântă de la Ierusalim 2021. Cum se aprinde, de fapt, Focul Sfânt

„Sfânta Lumină” de Paşte se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, existând credinţa că focul se coboară din cer şi aprinde lumânările. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creştină, prima dată fiind documentat în anul 1106, potrivit Mediafax.

În sâmbăta dinaintea Învierii, după slujba Prohodului, toate luminile şi candelele din Sfântul Mormânt şi din toată biserica se sting, se aşază vată curată pe piatra de deasupra Sfântului Mormânt, apoi se pecetluieşte uşa mormântului cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat.

Citeste si Reţetă cozonac de Paşte 2021. Reţetă de cozonac pufos de la Chef Scărlătescu

Apoi, la slujba vecerniei, patriarhul Ierusalimului vine la Biserica Sfântului Mormânt. La ora 14.00, patriarhul iese din altar şi împreună cu clerul ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, în cântări şi în sunetele clopotelor care se aud în tot oraşul.

Cum se desfăşoară ceremonialul aprinderii Luminii Sfinte la Mormântul Sfânt

În timpul procesiunii, Patriarhul este îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă. Apoi, acesta intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi rosteşte o rugăciune. Apoi, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, pe care patriarhul Ierusalimului „îi adună cu mâinile şi îi aşază în vasul de aur„. Luând două buchete de lumânări, patriarhul le aprinde, din vas, şi rosteşte celebrul îndemn: „Veniţi de primiţi Lumina!„.