Mai mulţi elevi din Galaţi fabrică măşti şi viziere pentru spitale. În curând vor produce şi componente pentru ventilatoare

Un elevin Galați și-a făcut timp, printre temele şi lecţiile online, să proiecteze o vizieră pe care a confecţionat-o la imprimanta 3D şi lucrează non-stop pentru a dona obiectele medicilor şi asistentelor din spitale gălăţene. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 06:47
Mai mulţi elevi din Galaţi fabrică măşti şi viziere pentru spitale. În curând vor produce şi componente pentru ventilatoare

Încurajat şi de tatăl său, Marian David, elevul de numai 15 ani a transformat o cameră din apartament în atelier, unde a instalat imprimanta 3D pe care o are. Nemulţumit că nu poate lucra mai multe măşti a luat legătura cu clubul de robotică la care este înscris, Sophia Science, şi a convins-o pe cea care îi este mentor acolo, doamna Marinela Buruiană, să-l ajute cu alte imprimante 3D. 

„Ideea mi-a venit urmărind un film pe youtube cu cineva care făcea aşa ceva. Mi-am dorit să fac şi eu pentru că m-am gândit că medicii sunt acum cea mai expusă parte a societăţii la îmbolnăvirea cu virusul covid-19. Am făcut un prototip şi avem deja trei măşti confecţionate”, a povestit Mihai pentru viatalibera.ro. 

Citeşte şi: Încă 100 de pacienţi de la spitalul din Suceava aşteaptă rezultatul testării pentru coronavirus. „Este o transmitere locală accentuată”

Mihai David face parte din Echipa Microbots INC care a obţinut anul trecut medalie de argint la faza internaţională a World Robot Olympiad, categoria Open, eveniment ce a avut loc în Chiang Mai, Thailanda.

Mihai şi-a adunat alături colegii de echipă, David Raul Călugăru, tot de la CNVA, şi Ştefan Stoian, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, care au şi ei câte o imprimantă 3D acasă şi care vor lucra şi ei la producţia de viziere. Însă a luat legătura şi cu colegii mai mari de la Clubul de robotică de la CNVA, ByteForce, cu care, de altfel, la concursuri sunt în competiţie, şi le-a propus să facă echipă. Ei vor produce măşti de gaze şi lucrează în prezent la testarea prototipului pe care l-au creat peste noapte.

Citeşte şi: Cum să îţi scoţi mănuşile de unică folosinţă, ca să nu te infectezi cu coronavirus. Tutorial prezentat de un pompier italian VIDEO

„Avem un prototip. Îl testăm să vedem dacă e bun. În caz că e funcţional, vom dona şi alte obiecte către medicii din spitale”, spune Andrei Vener, unul dintre fondatorii Clubului ByteForce de la CNVA. 

„Putem lucra non-stop, pentru că nu trebuie să stai să păzeşti imprimanta cât timp lucrează. Îi dau comanda şi eu îmi văd de teme sau alte treburi. Avem cinci imprimante şi sperăm să producem cât mai multe viziere pentru cât mai mulţi oameni care lucrează în spitale”, mă lămureşte Mihai.