Mămăligă fără mălai. A fost dezvăluită reţeta secretă a dacilor, ce ingredient foloseau

Mămăliga, unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria românească, ascunde o istorie fascinantă care se întinde pe mai multe milenii în urmă. Deși este adesea asociată cu porumbul, descoperirile arheologice recente arată că strămoșii noștri, dacii, pregăteau mămăligă chiar și înainte de a fi descoperit acest ingredient.

19 feb. 2024, 09:17
Mămăligă fără mălai. A fost dezvăluită reţeta secretă a dacilor, ce ingredient foloseau
Mămăligă fără mălai. A fost dezvăluită reţeta secretă a dacilor, ce ingredient foloseau

Mămăligă fără mălai. Deși putem avea impresia că acest preparat delicios a fost pregătit pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri, lucrurile nu stau chiar așa, scrie Click!. Motivul este unul simplu: până la finalul secolului XV, porumbul nu exista în Europa! El a fost adus pe acest continent în urma descoperirii Americii, devenind rapid popular și în restul lumii.

Citeşte şi: Muhlama. Cum se prepară mămăliga din serialele turcești, ajunsă celebră în toată lumea

Înainte ca porumbul să ajungă în Europa, mămăliga era făcută din mei. Studiile arheologice efectuate în comuna Baia, din județul Suceava, au relevat că meiul era cultivat intens în această regiune cu mii de ani în urmă. Mai mult decât atât, istoricii antici, precum Herodot, au consemnat preferința popoarelor din această zonă pentru mei, menționând că acesta era consumat înaintea altor alimente.

Citeşte şi: Adevărul despre mămăliga românească! Care este secretul ascuns în spatele celui mai adorat preparat de la noi din țară

Astfel, rețeta originală a mămăligii era bazată pe mei, nu pe porumb, așa cum este cunoscută astăzi. Cu toate că introducerea porumbului în Europa a transformat treptat rețeta tradițională, mămăliga continuă să fie un simbol al gastronomiei românești, păstrându-și legătura cu tradițiile străvechi ale acestor meleaguri.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă. Beneficiile uluitoare asupra sănătății

Mămăliga este foarte bogată în minerale, nutrienți și vitamine. De asemenea, este foarte important de reținut că acest aliment îmbunătățește digestia. Așadar, doamnele care vor să scape de kilogramele în plus, pot consuma fără probleme acest aliment. Principalul motiv pentru care este atât de sănătoasă mămăliga se datorează porumbului. Porumbul oferă corpului în nutrienţi cum ar fi folatii, vitamina B6, vitamina C şi vitamia E, tiamină, riboflavină şi niacina.

Mămăliga este recomandată chiar și pentru cei mici. Aceștia adoră acest aliment în combinație cu iaurt sau legume. Foarte important de reținut este că această combinație le întărește sistemul imunitar. Mămăliga prezintă un efect anti-oxidant asupra corpului şi reduce nivelul de colesterol rău datorită conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi. Consumul de mămăligă are un efect pozitiv şi asupra inimii şi circulaţiei sângelui.

Cum se prepară mămăliga

Este unul dintre alimentele care nu are nevoie de mult timp pentru preparare. Iată de ce ingrediente ai nevoie :

  • 1 litru de apă’
  • 350 g mălai
  • 1 linguriţă rasă de sare

Mod de preparare:

  • Se pune apa la fiert împreună cu sarea, de preferat într-un ceaun de fontă sau un vas cu pereţi groşi.
  • Când apa clocoteşte, începeţi să turnaţi mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel în formă de pară. În acest fel vă asiguraţi că mălaiul nu va face cocoloaşe atunci când ajunge în apa fierbinte.
  • Când simţiti că mălaiul începe să se umfle şi mămăliga se îngroaşă, daţi focul la minim. Renunțați la telul metalic şi amestecaţi în continuare din când în când cu o lingură de lemn.
  • Lăsaţi-o să fiarbă cam 10-15 minute în funcţie de cât de „vârtoasă” vreţi să iasă. O veţi simţi la mână. Dacă încă vi se pare prea moale, mai lăsaţi-o câteva minute.
  • Când e gata, înainte de a o răsturna, presaţi bine cu dosul lingurii pentru ca mămăliga să ia frumos forma rotundă a vasului în care aţi fiert-o. Insistaţi pe margini.
  • Răsturnaţi mămăliga cu o mişcare rapidă pe un fund gros de lemn sau pe o farfurie întinsă. Dacă fundul vasului a rămas uscat, acoperit doar de o pojghiţă subţire de mălai, înseamnă că aţi făcut o mămăliguţă ca la carte.

Pe lângă mălai şi mei, se mai poate face şi din griş, aducând numeroase beneficii organismului.