Mănânci fără să-ţi fie foame? Află care e cauza

Când simți nevoia permanentă de a ciuguli, întreabă-te care e cauza reală. Poate fi din cauza stresului, a oboselii – sau poate organismul încearcă să-ți semnaleze anumite carențe. De multe ori, foamea ascunde alte nevoi care pot fi satisfăcute fără aport suplimentar de calorii.

RomaniaTV.net
30 mart. 2018, 09:10
Mănânci fără să-ţi fie foame? Află care e cauza

Ești excesiv de stresată

Stresul face foame. Pare o lucru ciudat, dar așa e. După o zi nebună la muncă, simți nevoia să dai iama în frigider. Și nu te oprești la mâncăruri dietetice, nu. Ai o poftă nebună de savarine, produse de patiserie, mâncăruri cremoase, preparate cu belșug de grăsimi. Asta, pentru că alimentele preferate stimulează eliberarea neutrotransmițătorilor care aduc bună dispoziție. Prin urmare, să nu cazi în capcana asta! Răsfață-ți simțurile mai bine cu un ceai aromat, cu câteva pătrățele de ciocolată de bună calitate sau cu o mână de fructe oleaginoase crude, care dau rapid sațietate – migdale, alune de pădure – , sau cu o mână de fructe deshidratate.

Nu dormi suficient

Studiile confirmă că există o legătură între calitatea somnului, orele de odihnă și indicele de masă corporală. Cercetătorii au remarcat că orele mai puține de somn duc la un dezechilibru hormonal care îndeamnă organismul să se hrănească suplimentar. Și stresul poate fi responsabil de diminuarea calității și duratei odihnei, ceea ce iarăși duce la foame. Prin urmare, nevoia de a „ciuguli” poate fi neutralizată cu un somn pe cinste.

Citeşte şi Acest obicei creşte riscul de cancer la sân. Toate femeile îl fac

Mănânci și te uiți la televizor

Dacă ai obiceiul să privești la emisiunea preferată având pe genunchi un platouaș bine garnisit… să nu-ți fie de mirare că ți se face iar foame. Un studiu englez arată că micul ecran focalizează toată atenția privitorului, făcându-l să uite ce și mai ales cât au mâncat. Prin urmare, când stai cu ochii în ecran, nu ai acel sentiment de sațietate. De îndată ce emisiunea s-a terminat, dai iama în frigider!

Te răsfeți cu prea mult zahăr

Sună paradoxal, dar zahărul „cheamă” și mai mult zahăr. Consumul de zahăr duce la dezechilibre hormonale care încetinesc producerea de leptină (hormon al sațietății) și cresc secreția de grelină, hormonul care duce semnalul foamei la creier. Prin urmare, fără a elimina total din dietă deserturile, impune-ți să le mănânci în cantități limitate și, când pofta de dulce nu se potolește, să înlocuiești zaharurile procesate cu un fruct.

7 alimente care-ţi taie foamea