Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului

Premierul l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe secretarul general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ulrik Knudsen.
Filip Stan
07 sept. 2023, 19:49
Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului

Potrivit unui comunicat remis RomaniaTV.net de Guvern, Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului, iar secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a transmis la rândul său un mesaj de susţinere pentru eforturile României de aderare la organizaţie.

Premierul a reconfirmat în cadrul discuţiei angajamentul ferm al autorităţilor române pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare, respectiv pentru adoptarea instrumentelor juridice ale organizaţiei şi alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor naţionale la standardele OCDE, mai informează Executivul.

„Obţinerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO şi la UE, împărtăşit şi asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului”, a mai declarat prim-ministrul.

Sorin Grindeanu sprijină tăierea sporurilor bugetarilor: „Am văzut spor de stat prea mult pe scaun. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Nu poţi cere spor de căldură, dacă eşti fochist. E în fişa postului”

Guvernul subliniază că procesul de aderare are atât o dimensiune internă, care implică reforme, modernizare şi dezvoltare, cât şi o dimensiune externă, axată pe cooperare cu organizaţia şi dialog cu statele membre.

„România este pe deplin angajată să progreseze pe ambele planuri, printr-un efort interinstituţional susţinut, similar celui realizat în perioada procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Ciolacu.

Cel mai recent semnal privind angajamentul politic concret pentru aderarea la OCDE este ratificarea Convenţiei Anti-Mită, unul dintre cele mai importante instrumente juridice ale OCDE, se arată în comunicat.

Şeful Executivului a evidenţiat şi celelalte măsuri adoptate pe plan intern în sensul coordonării demersurilor sectoriale aferente etapei actuale a procesului de aderare, precum şi activitatea Comitetului naţional pentru aderarea României la OCDE, pe care îl coordonează în calitate de prim-ministru, şi rolul Ministerului Afacerilor Externe, care coordonează la nivel de lucru procesul de aderare a României la OCDE.

Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a dat asigurări că Secretariatul Organizaţiei va continua să acorde ţării noastre întreg sprijinul necesar şi a încurajat România să menţină ritmul actual susţinut de răspuns la chestionarele de evaluare şi de participare la misiunile de evaluare sectoriale în cadrul procesului de aderare. Prezent la Bucureşti cu prilejul Summit-ului şi Forumului de Afaceri ale Iniţiativei Celor Trei Mări, oficialul OCDE a felicitat România pentru organizarea acestor evenimente şi a evidenţiat contribuţia României la dezvoltarea infrastructurii de transport, energetice şi digitale în arealul statelor membre din formatul de cooperare al Iniţiativei Celor Trei Mări. Evidenţiind corespondenţa acestui demers cu agenda OCDE, Ulrik Knudsen a apreciat că România demonstrează deja un grad ridicat de convergenţă cu valorile, principiile şi obiectivele organizaţiei şi aduce o contribuţie valoroasa la activitatea regională a OCDE„, mai spune comunicatul.

 

Întrevedere între premierul Marcel Ciolacu și Marina Wes, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană

 

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere, la Palatul Victoria, cu o delegație a Băncii Mondiale (BM) condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană, în contextul pregătirilor pentru următorul Cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework – CPF) cu instituția financiară internațională.

Șeful Guvernului a felicitat-o pe doamna Marina Wes pentru preluarea mandatului actual în cadrul BM și i-a urat mult succes pe durata acestuia. De asemenea, i-a mulțumit pentru mesajul de susținere și solidaritate transmis după tragedia de la Crevedia, cu această ocazie exprimându-și aprecierea pentru asistența pe care Banca Mondială o acordă României în domeniul situațiilor de urgență și în ceea ce privește construirea de centre de tratament pentru arși.

VIDEO Marcel Ciolacu, întâlnire cu John Kerry, consilierul lui Biden pe probleme climatice: „România şi SUA sunt parteneri strategici în ceea ce priveşte securitatea”

„Ne exprimăm interesul pentru continuarea și întărirea cooperării, inclusiv în ceea ce privește susținerea acțiunilor orientate spre îndeplinirea măsurilor asumate prin reforme sectoriale, cum ar fi reforma pensiilor”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România.

Prim-ministrul a salutat, de asemenea, implicarea Grupului Băncii Mondiale în regiune și, în particular, în România, prin punerea la dispoziție de expertiză și resurse financiare destinate asigurării, în condiții avantajoase, a finanțării nevoilor de lichidități ale bugetului, concomitent cu sprijinirea implementării reformelor structurale, inclusiv cele avute în vedere prin PNRR.

Legat de menținerea echilibrelor macroeconomice în contextul actualei dinamici geopolitice cu implicații de natură economică, necesitând eforturi susținute și coordonate la nivelul autorităților, inclusiv cu celelalte state din regiune, premierul Marcel Ciolacu a arătat că Guvernul României este în dialog cu Comisia Europeană, pentru a stabili de comun acord abordarea optimă. Cu acest prilej, șeful Executivului a apreciat preocuparea Grupului Băncii Mondiale în ce privește alinierea acțiunilor sale cu cele întreprinse la nivelul Comisiei Europene și asigurarea complementarității cu acestea.

Totodată, premierul Ciolacu a arătat că definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară trebuie să aibă în vedere rezultatele unui dialog și unei consultări publice cât mai largi, corelate cu obiectivele definite în  programul de guvernare și cele urmărite de  România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Oficialii Băncii Mondiale au evidențiat colaborarea strânsă cu ministerele partenere din România, au apreciat succesele țării noastre și au reiterat intenția de aprofundare a colaborării pentru o Românie incluzivă, ecologică, prosperă și rezilientă.

Alături de premierul Marcel Ciolacu, la reuniune au fost prezenți Marcel Boloș, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, și Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale.

Din delegația condusă de doamna Marina Wes au mai făcut parte Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Romania și Ungaria, Reena Badiani-Magnusson, șef al programului pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții, și Rafael de Hoyos, șef al programului pentru dezvoltare umană.

 

Banca Mondială (BM) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată în1944, care reuneşte 189 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocarea fondurilor. Țările membre sunt reprezentate de un Consiliu al Guvernatorilor, care este decidentul final în ceea ce privește politicile BM. Poziţia de guvernator al României la Banca Mondială este deţinută de ministrul finanțelor, iar cea de guvernator supleant – de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

BM acordă împrumuturi cu dobândă redusă, credite fără dobândă şi grant-uri (credite nerambursabile) ţărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, este unul dintre cele mai importante organisme internaţionale de finanţare a programelor în domeniile sănătăţii, învăţământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecţiei mediului şi a programelor de reducere a datoriei ţărilor sărace.

Misiunea sa actuală este de eradicare a sărăciei extreme şi de promovare a prosperităţii într-un mod unitar.

Instituţia este reprezentată în România prin intermediul Biroului Băncii Mondiale în România, deschis la București în 1991, şi Biroului Corporaţiei Financiare Internaţionale.

Activităţile din România ale instituţiilor care fac parte din grupul Băncii Mondiale se desfăşoară în baza unui cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework – CPF), care constituie un instrument de analiză, urmărire şi evaluare a eficacităţii programelor de ţară. Actualul CPF acoperă perioada 2019-2023 şi are drept obiectiv general crearea unor instituţii potrivite pentru o Românie prosperă şi inclusivă, cu trei domenii principale de interes:

•         unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportuniţăţi pentru cei mai săraci 40% din populaţie,

•         dezvoltarea de oportunităţi pentru companii,

•         şi consolidarea capacităţii de a gestiona şocuri.

Ultimele proiecte majore din România în care Banca Mondială este implicată vizează consultanța acordată guvernului pentru reforma sistemului de pensii și pentru revizuirea cadrului fiscal.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'