Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului

Premierul l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe secretarul general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ulrik Knudsen.
Filip Stan
07 sept. 2023, 19:49
Marcel Ciolacu: Aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului

Potrivit unui comunicat remis RomaniaTV.net de Guvern, Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a Guvernului, iar secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a transmis la rândul său un mesaj de susţinere pentru eforturile României de aderare la organizaţie.

Premierul a reconfirmat în cadrul discuţiei angajamentul ferm al autorităţilor române pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare, respectiv pentru adoptarea instrumentelor juridice ale organizaţiei şi alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor naţionale la standardele OCDE, mai informează Executivul.

„Obţinerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO şi la UE, împărtăşit şi asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului”, a mai declarat prim-ministrul.

Sorin Grindeanu sprijină tăierea sporurilor bugetarilor: „Am văzut spor de stat prea mult pe scaun. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Nu poţi cere spor de căldură, dacă eşti fochist. E în fişa postului”

Guvernul subliniază că procesul de aderare are atât o dimensiune internă, care implică reforme, modernizare şi dezvoltare, cât şi o dimensiune externă, axată pe cooperare cu organizaţia şi dialog cu statele membre.

„România este pe deplin angajată să progreseze pe ambele planuri, printr-un efort interinstituţional susţinut, similar celui realizat în perioada procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Ciolacu.

Cel mai recent semnal privind angajamentul politic concret pentru aderarea la OCDE este ratificarea Convenţiei Anti-Mită, unul dintre cele mai importante instrumente juridice ale OCDE, se arată în comunicat.

Şeful Executivului a evidenţiat şi celelalte măsuri adoptate pe plan intern în sensul coordonării demersurilor sectoriale aferente etapei actuale a procesului de aderare, precum şi activitatea Comitetului naţional pentru aderarea României la OCDE, pe care îl coordonează în calitate de prim-ministru, şi rolul Ministerului Afacerilor Externe, care coordonează la nivel de lucru procesul de aderare a României la OCDE.

Secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Knudsen, a dat asigurări că Secretariatul Organizaţiei va continua să acorde ţării noastre întreg sprijinul necesar şi a încurajat România să menţină ritmul actual susţinut de răspuns la chestionarele de evaluare şi de participare la misiunile de evaluare sectoriale în cadrul procesului de aderare. Prezent la Bucureşti cu prilejul Summit-ului şi Forumului de Afaceri ale Iniţiativei Celor Trei Mări, oficialul OCDE a felicitat România pentru organizarea acestor evenimente şi a evidenţiat contribuţia României la dezvoltarea infrastructurii de transport, energetice şi digitale în arealul statelor membre din formatul de cooperare al Iniţiativei Celor Trei Mări. Evidenţiind corespondenţa acestui demers cu agenda OCDE, Ulrik Knudsen a apreciat că România demonstrează deja un grad ridicat de convergenţă cu valorile, principiile şi obiectivele organizaţiei şi aduce o contribuţie valoroasa la activitatea regională a OCDE„, mai spune comunicatul.

 

Întrevedere între premierul Marcel Ciolacu și Marina Wes, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană

 

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere, la Palatul Victoria, cu o delegație a Băncii Mondiale (BM) condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană, în contextul pregătirilor pentru următorul Cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework – CPF) cu instituția financiară internațională.

Șeful Guvernului a felicitat-o pe doamna Marina Wes pentru preluarea mandatului actual în cadrul BM și i-a urat mult succes pe durata acestuia. De asemenea, i-a mulțumit pentru mesajul de susținere și solidaritate transmis după tragedia de la Crevedia, cu această ocazie exprimându-și aprecierea pentru asistența pe care Banca Mondială o acordă României în domeniul situațiilor de urgență și în ceea ce privește construirea de centre de tratament pentru arși.

VIDEO Marcel Ciolacu, întâlnire cu John Kerry, consilierul lui Biden pe probleme climatice: „România şi SUA sunt parteneri strategici în ceea ce priveşte securitatea”

„Ne exprimăm interesul pentru continuarea și întărirea cooperării, inclusiv în ceea ce privește susținerea acțiunilor orientate spre îndeplinirea măsurilor asumate prin reforme sectoriale, cum ar fi reforma pensiilor”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România.

Prim-ministrul a salutat, de asemenea, implicarea Grupului Băncii Mondiale în regiune și, în particular, în România, prin punerea la dispoziție de expertiză și resurse financiare destinate asigurării, în condiții avantajoase, a finanțării nevoilor de lichidități ale bugetului, concomitent cu sprijinirea implementării reformelor structurale, inclusiv cele avute în vedere prin PNRR.

Legat de menținerea echilibrelor macroeconomice în contextul actualei dinamici geopolitice cu implicații de natură economică, necesitând eforturi susținute și coordonate la nivelul autorităților, inclusiv cu celelalte state din regiune, premierul Marcel Ciolacu a arătat că Guvernul României este în dialog cu Comisia Europeană, pentru a stabili de comun acord abordarea optimă. Cu acest prilej, șeful Executivului a apreciat preocuparea Grupului Băncii Mondiale în ce privește alinierea acțiunilor sale cu cele întreprinse la nivelul Comisiei Europene și asigurarea complementarității cu acestea.

Totodată, premierul Ciolacu a arătat că definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară trebuie să aibă în vedere rezultatele unui dialog și unei consultări publice cât mai largi, corelate cu obiectivele definite în  programul de guvernare și cele urmărite de  România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Oficialii Băncii Mondiale au evidențiat colaborarea strânsă cu ministerele partenere din România, au apreciat succesele țării noastre și au reiterat intenția de aprofundare a colaborării pentru o Românie incluzivă, ecologică, prosperă și rezilientă.

Alături de premierul Marcel Ciolacu, la reuniune au fost prezenți Marcel Boloș, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, și Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale.

Din delegația condusă de doamna Marina Wes au mai făcut parte Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Romania și Ungaria, Reena Badiani-Magnusson, șef al programului pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții, și Rafael de Hoyos, șef al programului pentru dezvoltare umană.

 

Banca Mondială (BM) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată în1944, care reuneşte 189 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocarea fondurilor. Țările membre sunt reprezentate de un Consiliu al Guvernatorilor, care este decidentul final în ceea ce privește politicile BM. Poziţia de guvernator al României la Banca Mondială este deţinută de ministrul finanțelor, iar cea de guvernator supleant – de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

BM acordă împrumuturi cu dobândă redusă, credite fără dobândă şi grant-uri (credite nerambursabile) ţărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, este unul dintre cele mai importante organisme internaţionale de finanţare a programelor în domeniile sănătăţii, învăţământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecţiei mediului şi a programelor de reducere a datoriei ţărilor sărace.

Misiunea sa actuală este de eradicare a sărăciei extreme şi de promovare a prosperităţii într-un mod unitar.

Instituţia este reprezentată în România prin intermediul Biroului Băncii Mondiale în România, deschis la București în 1991, şi Biroului Corporaţiei Financiare Internaţionale.

Activităţile din România ale instituţiilor care fac parte din grupul Băncii Mondiale se desfăşoară în baza unui cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework – CPF), care constituie un instrument de analiză, urmărire şi evaluare a eficacităţii programelor de ţară. Actualul CPF acoperă perioada 2019-2023 şi are drept obiectiv general crearea unor instituţii potrivite pentru o Românie prosperă şi inclusivă, cu trei domenii principale de interes:

•         unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportuniţăţi pentru cei mai săraci 40% din populaţie,

•         dezvoltarea de oportunităţi pentru companii,

•         şi consolidarea capacităţii de a gestiona şocuri.

Ultimele proiecte majore din România în care Banca Mondială este implicată vizează consultanța acordată guvernului pentru reforma sistemului de pensii și pentru revizuirea cadrului fiscal.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa