Marcel Ciolacu, despre dezastrul care paște economia românească: ”Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți”

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 - 49 % din PIB, el subliniind însă că în acelaşi timp se înregistrează şi cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor din istoria României.
Mircea Filipescu
08 mai 2024, 19:46
Marcel Ciolacu, despre dezastrul care paște economia românească: ”Datoria publică va ajunge la 48 - 49% din PIB în acest an. A fost un vârf de plăți”

Răspunzând unei întrebări privind nivelul datoriei publice din acest an, prim-ministrul Ciolacu a afirmat că guvernarea PSD de până în 2019 a lăsat datoria publică la 36%, iar guvernul condus de liberalul Florin Cîţu a împrumutat circa 200 de miliarde lei, ratele pentru acest credit fiind mai mici la început.

„Păi vă spun eu, de la guvernarea domnului Cîţu, fiindcă până a guvernat PSD-ul, acea ‘ciumă roşie’, a lăsat datoria publică la 36%. A venit domnul Cîţu, care a dus datoria publică, a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei, repet, 200 de miliarde de lei. Normal, şi eu am credit la bancă, şi dumneavoastră, primele rate ţi le pui mici când trebuie să dai bani, corect? Adică, dacă-ţi cumperi o locuinţă, te gândeşti că nu ţi-e suficientă locuinţa pe care o cumperi, trebuie să o şi mobilezi, trebuie să-i pui şi yală şi atunci îţi spui ‘ratele mai mari după trei – patru ani’, aşa a făcut şi domnul Cîţu. A făcut 200 de miliarde datorii, a venit domnul Orban, pe urmă a venit, cu toate că n-au câştigat alegerile şi niciunde în lume nu se întâmplă ca partidul care a câştigat alegerile să nu fie desemnat să aibă propunerea de prim-ministru, s-a făcut o coaliţie de dreapta care a funcţionat cred că vreo opt luni de zile, până când cunoaştem toţi situaţia la care s-a ajuns”, a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat că sumele alocate anul acesta investiţiilor sunt cele mai mari din istoria României şi că Guvernul are „un plan integrat” în acest sens.

Citește și: Nu sunt bani pentru majorările promise profesorilor. Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari creșterilor salariale

„În decursul acestui an, datoria publică va ajunge la 48-49%. A fost un vârf de plăţi şi este normal. Ce e cel mai important este că în primele trei luni noi avem cel mai mare ca şi procent din PIB pentru investiţii din istoria României, avem 7,2%, aproximativ 100 de miliarde, cam jumătate din cât a împrumutat Cîţu. Până la primele trei luni avem investiţii deja decontate, făcute plăţile de către statul român, unele pe fonduri europene, unele din bugetul de stat, de 30 de miliarde. Niciodată în istoria în României, dacă o ţinem în ritmul acesta (…) părerea mea că vom închide anul cu 9%. Adevărat, întâi există un delay, întâi cheltui banii şi pe urmă începi să-i colectezi, ţi se întorc înapoi prin taxe şi impozit. Noi, în acest moment, pe acest trimestru, am riscat acest lucru şi eu n-o să stopez nicio investiţie în România şi vedeţi oriunde vă uitaţi, în orice comună, în orice municipiu, veţi vedea investiţii şi mai ales pe infrastructura mare şi s-a creat un delay, fiindcă întâi cheltui foarte mult, pe urmă îmi vin, mi se întorc banii din taxe şi impozit. Am făcut un pic de ordine, sper ca domnul ministru (al Finanţelor n.red.) să-mi vină şi cu reorganizarea ANAF-ului, cu alte cuvinte, cu toate că am lungit răspunsul, chiar avem un plan şi chiar toţi, indiferent de culoarea politică, toţi colegii din Guvernul României ne înţelegem şi am înţeles că trebuie să avem un plan integrat”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului efectuează miercuri o vizită în judeţul Buzău, ocazie cu care a vizitat şi mai multe obiective cu investiţii realizate prin fonduri europene.

Citește și: Un indicator important arată că guvernarea PSD reduce inflația prin plafonarea prețurilor și prin susținerea producției locale

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care au APARTAMENTE. Klaus Iohannis a semnat decretul astăzi, 30 MAI
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Decizie majoră pentru șoferii din România! Ce se întâmplă cu punctul de amendă
Adevarul
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Ce i-a făcut Iancu Sterp lui Jador în momentul în care l-a văzut, după ce mama Geta l-a jignit
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Data la care intră alocațiile în luna iunie: Cu cât au crescut acestea în 2024 și care sunt condițiile pentru acordarea alocațiilor
Capital.ro
Vouchere pentru proprietarii de TERENURI. Se dau chiar și 20.000 DE EURO de persoană
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'