Marcel Ciolacu îl distruge pe Rareş Bogdan după ce acesta a amenințat cu ruperea coaliției: „Nu cred că este un om prost, înseamnă că este iresponsabil şi mitocan”

Premierul Marcel Ciolacu a comentat miercuri seară cele mai fierbinţi teme ale politicii româneşti, începând cu scandalul iscat în coaliţia de guvernare de legea pensiilor şi alimentat de declaraţiile războinice de-a dreptul ale lui Rareş Bogdan, care a ameninţat cu destrămarea coaliţiei.

15 nov. 2023, 22:50
Marcel Ciolacu îl distruge pe Rareş Bogdan după ce acesta a amenințat cu ruperea coaliției: „Nu cred că este un om prost, înseamnă că este iresponsabil şi mitocan”

Marcel Ciolacu a calificat declaraţiile lui Rareş Bogdan referitoare la ruperea coaliției ca fiind iresponsabile şi a susţinut că ieşirea prim-vicepreşedintelui PNL a fost o stratagemă prin care să acopere o gafă personală, aceea de a merge la piaţă cu un ceas Rolex de 30.000 de euro pe mână.

„Nu ascund faptul ca multe probleme care se ivesc la guvern le discut cu Nicolae Ciuca. Atata timp cat 5 ore nu ai comentat nimic si dupa aceea iesi in spatiul public, incercand sa acoperi un gest nefericit, sa mergi cu ceas de 30.000 de euro, in loc sa zici ca te intretine sotia si l-ai primit cadou, tu sa dinamitezi o coalitie, inseamna ca esti ieresponsabil, ca Rares Bogdan nu e un om prost. Ba mai mult, esti un mitocan. Pai stai cinci ore cu mine la masa si dupa aia spui ca PSD fura romanii? Pai vrea sa ii amintesc in ce criza era Romania cand am intrat noi la guvernare?

Cu bani furati, cu oameni care nu aveau acces la sanatate. Pai acum iar invrajbim pensionarii?

Maine am sedinta cu domnul Ciuca si o sa discutam toate problemele. Eu nu mai vreau sa fac o coalitie largita cu oameni care dupa ce discutam in coalitie, ies si dinamiteaza din interior coalitia.”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Citeşte şi: Vasile Dîncu îl pune la colţ pe Rareş Bogdan: „Liberalii nu vor ieşi de la guvernare. Vor rămâne şi vor fi de acord cu proiectele PSD până la capăt”

Premierul a vorbit şi despre posibila rupere a coaliţiei de guvernare dintre PSD şi PNL.

„Mie nu imi e frica de probleme, dar in momentul in care unul dintre parteneri iese de la guvernare, premierul depune mandatul presedintelui si ne intoarcem la popor, care are mereu dreptate. Dar asta e moment in care sa lansam stiri false pentru a acoperi o greseala personala? In asemenea context, noi vorbim de fandoseli?

Eu si colegii mei am venit de buna credinta in aceasta coalitie.”, a explicat premierul.

Întrebat dacă există bani la buget pentru a acoperi cele două creşteri ale pensiilor promise pentru anul viitor, Ciolacu a asigurat că fondurile vor fi disponibile şi ambele creşteri ale pensiilor vor fi aplicate după programul stabilit.

„Normal ca exista bani. Anul viitor, pensiile vor creste de doua ori. O data la 1 ianuarie, cu 13,8%, apoi de la 1 septembrie, cu recalcularea. Peste 85% dintre pensionari au pensie mai mica de 3.000 de lei. Cum sa nu fie o prioritate pentru oricine?

In 2021, cand era accidentul Romaniei premier, nu s-au marit deloc pensiile. Banii se iau din bugetul statului, iar unele pensii se si impoziteaza. AM mers la Bruxelles, am negociat, am inchis cererea de plata nr 3 din PNRR. Aveam acea negociere pe acel 9,4%, ca nu mai puteam mari pensiile pana in 2070, ca atat l-a dus pe unul capul, care acum scrie Comisiei ca legea asta nu e sustenabila. Cand ea a fost facuta cu colaborarea Comisiei.”, a mai spus preşedintele PSD.

Citeşte şi: Pensii 2024. Gabriela Firea: Noua Lege a pensiilor elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite

Marcel Ciolacu susţine că nu ştie dacă recentele atacuri ale liberalilor au legătură cu faptul că PNL stă foarte prost în sondaje.

„Nu stiu daca PNL are probleme in sondaje. Eu vorbesc aproape zilnic cu domnul Ciuca si incercam sa luam cele mai bune decizii. Eu pot sa nu ma tin de cuvant la niste negocieri avute cu Comisia? Si eu, pana sa ajung premier, am crezut ca Comisia asta e bau-bau, dar nu e asa, au si spus ca nu putem sa tinem pensionarii cu venituri de 2.000 de lei. Am lamurit la Comisie si pensiile militarilor, care sunt pensii de serviciu.”, afirmă Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a asigurat că va lupta pentru aderarea la Schengen, în ciuda faptului că preşedintele Iohannis a declarat că ar trebui ca România să renunţe la aceste eforturi, pentru că, oricum, spaţiul de liberă circulaţie se va desfiinţa.

„Vreau sa felicit diplomatia americana pentru aceasta vizita, in cel mai tensionat moment de la al doilea razboi. In ce priveste Schengen, eu ma voi lupta pana in ultima clipa si asa cred ca e cel mai corect. E cazul sa ne jucam sansele pana la capat. Cancelarul, Nehammer, ca nu Austria sau austriecii, a spus ca nu e de acord, fara nicio explicatie. Eu am avut intalnire cu toti liderii social-democrati, care au spus toti ca sprijina Romania si Bulgaria pentru aderare.

Cancelarul Scholz mi-a spus „Marcel, voi face tot ce tine de mine si de diplomatia germana pentru a incerca sa influentam decizia cancelarului”. Noi am avut in randul social-democratilor o problema cu premierul Slovaciei, care a avut declaratii pro-Putin si l-am exclus. Daca popularii au aceasta problema cu Nehammer, sa il excluda. Nu imi place ipocrizia. Daca tu esti obtuz, pleaca tu acasa, iesi din Schengen.

Toata Europa vrea, numai el nu, inseamna ca il dirijeaza altcineva. Daca te dirijeaza Putin, iesi ma tu din Schengen. In momentul asta, Romania blocheaza pe toate palierele Austria, care nu participa la nicio operatiune NATO.”, susţine premierul.

Citeşte şi: Klaus Iohannis și Prima Doamna, imagini de colecție în safari în Kenya! Cei doi s-au plimbat prin Parcul National Nairobi ca să admire animalele sălbatice

Prim-ministrul a comentat şi vizita preşedintelui Iohannis în Africa.

„Marele meu pariu cu mine e de a ramane un om normal indiferent de functia pe care o ocup. Vezi si reactiile oamenilor, eu am facut campanie in comune, vezi cum se uita romanul la tine, cum te saluta. Nu o fac fortat, nici in paralela cu presedintele. E o discrepanta cand merg cu avion de linie si sunt asteptat cu coloana oficiala, intr-adevar.

Nu m-a consultat presedintele cand si-a facut agenda, dar avem comunicare de fiecare data cand avem vizite externe, pe temele care ne privesc pe amandoi.”

În continuare, preşedintele PSD susţine că social-democraţii nu au desemnat un candidat pentru prezidenţialele din 2024.

„Nu, inca nu am luat aceasta decizie. Cred cu convingere ca este cazul ca Romania sa aiba un presedinte social-democrat, dupa 20 de ani. Sunt si alti oameni autentic de stanga, de exemplu presedintele Academiei, un om care gandeste de stanga, o incantare sa vorbesti cu el. Vedeti ca incet-incet venim la baza si temele principale sunt social-democrate. Romanii si intreaga Europa au nevoie de conducere de stanga, ca lucrurile sa revina pe fagas normal.

Romania fara reforme nu va putea merge mai departe. Este momentul de cotitura al Romaniei. Reforme in sistemul bugetar, este evident. Trebuie implementate reformele din PNRR, este evident. Eu nu am probleme in a merge sa negociez cu functionarii Comisiei, sa le explic cum sunt romanii, ce pot si ce nu pot accepta romanii.”, a incheiat Ciolacu.

Citeşte şi: Robert Negoiță, în război cu Nicușor Dan. A anunțat că face demersuri pentru recuperarea terenului retrocedat din parcul IOR