Marian Vanghelie nu doreşte prescripţia pedepsei, deşi a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Ce a declarat fostul primar la Înalta Curte

Marian Vanghelie şi ceilalţi inculpați din dosarul şpăgilor de 30 de milioane de euro au avut joi termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

17 iun. 2022, 09:47
Marian Vanghelie nu doreşte prescripţia pedepsei, deşi a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Ce a declarat fostul primar la Înalta Curte

Avocata Laurei Ciocan (fost director Economat 5) și a soțului acesteia, Sorin Ciocan, a cerut în sala de judecată ca ÎCCJ să le „traducă” decizia CCR privind întreruperea prescripției, ea susţinând că faptele celor doi s-au prescris în 2020 şi, respectiv, 2017. În acelaşi dosar, Marian Vanghelie a primit o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare, pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Toate deciziile CCR au efect direct asupra acestei cauze. În opinia mea, trebuie să punem în discuție acest aspect înainte de administrarea oricărei probe, respectiv dacă actele de procedură îndeplinită anterior datei publicării în MO a deciziei CCR au întrerupt sau nu cursul termenului de prescripție în cauzele pendinte. Efectele deciziei CCR sunt neclare. Nu putem vorbi de o decizie interpretativă. În opinia mea, este îndeplinit termenul de prescripție”, a declarat avocata soților Ciocan, citată de ziare.com.

În schimb, Marian Vanghelie nu a invocat această chestiune și nici nu s-a raliat susținerilor celorlalți inculpați. „Voi folosi toate legile românești ca să pot să câștig. Dar eu vreau să arăt că sunt nevinovat, eu vreau să câștig!”, a spus fostul primar al sectorului 5.

Citeşte şi Mircea Geoană, lăsat fără ceasurile de 100.000 de euro primite de la Marian Vanghelie. Judecătorii au pus din nou sechestru pe obiectele de lux

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae  (vărul fostului edil, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale) şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Citeşte şi Marian Vanghelie cheamă 30 de martori să-i dovedească nevinovăția în procesul în care a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare