Marile GAFE de PROTOCOL la nivel înalt. Cum s-a comportat şeful statului francez cu suverana Marii Britanii

În cursul evenimentelor organizate în Franţa cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, gazdele au comis câteva greşeli de protocol faţă de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care i-au şocat pe supuşii majestăţii sale, susţine lepoint.fr.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 19:33
Marile GAFE de PROTOCOL la nivel înalt. Cum s-a comportat şeful statului francez cu suverana Marii Britanii

Sâmbătă, 7 iunie, suverana a dezvelit o placă într-o piaţă din Paris, care se va numi pe viitor ‘Piaţa de Flori Regina Elisabeta a II-a‘. La ceremonie lua parte şi Anne Hidalgo, proaspăt aleasă primar al capitalei franceze.

Fotografilor care şi-au făcut cu zel datoria nu le-a venit să creadă ce au văzut: Elisabeta a-IIa, în vârstă de 88 de ani şi regină de 62 de ani, îşi ţinea singură umbrela, în timp ce Anne Hidalgo, care va împlini 55 de ani şi este primar de mai puţin de două luni, beneficia de serviciile unei persoane care o ferea de intemperii.

Una dintre veteranele suverane din lume îşi ascunde slujitorii, în timp ce edilul Parisului, abia instalat, se plimbă cu mâinile la spate, ferit de ploaie de un ofiţer de securitate care îi ţine umbrela, comentează lepoint.fr.

Citeşte şi Prinţul Charles către fiul său, William: Eşti PREA PROST ca să fii REGE GALERIE FOTO

Preşedintele francez, François Hollande, a comis şi el o serie de greşeli de protocol. La dineul oferit la Palatul Elysee unui număr de 240 de invitaţi de marcă, el s-a aşezat la masă înaintea suveranei britanice.

În data de 5 iunie, când a primit-o pe Majestatea Sa, i-a întins mâna, deşi protocolul impune ca regina să iniţieze o strângere de mână, dacă vrea. Mai târziu, şeful statului a comis o nouă gafă, scrie publicaţia, referindu-se la faptul că Hollande s-a aşezat primul în maşină, înaintea reginei.

Citeşte şi Din secretele protocolului vizitei în Franţa a reginei Elisabeta a II-a

Erorile, semnalate de protocolul englez, amintesc de o altă situaţie asemănătoare. În luna ianuarie, şeful statului francez, aflat în vizită oficială la Vatican, a luat loc pe scaun înaintea Papei Francisc, moment imortalizat de camerele de filmare ale postului de televiziune italian RAI. Perseverenţa este adesea o calitate, dar uneori, poate fi un defect, încheie ironic lepoint.fr.