Măsuri speciale în Dolj, pentru primirea românilor din Italia! 139 de persoane au ajuns din Italia, pe Aeroportul din Craiova

Este alertă în toată țara! Mii de români se întorc acasă din Italia de teama coronavirusului! Autoritățile iau mărsuri speciale și cetățenii care vin din localitățile afectate de virusul ucigaș trebuie să stea în carantină la domiciliu timp de 14 zile.  Românii suspecți de coronavirus vor fi duși în centre speciale de carantină.   

RomaniaTV.net
24 feb. 2020, 06:15
Măsuri speciale în Dolj, pentru primirea românilor din Italia! 139 de persoane au ajuns din Italia, pe Aeroportul din Craiova

Noaptea trecută, 139 de pasageri care au ajuns din Italia pe Aeroportul Internaţional Craiova, au fost aşteptaţi de jandarmi, medici şi zeci de poliţişti. Toate persoanele, inclusiv membrii echipajului, au trecut prin filtre de control.

179 de persoane ar fi trebuit să ajungă duminică noaptea de la Bergamo la Craiova, însă 40 de călători au renunţat la călătorie înainte de a pleca din Italia, potrivit reprezentanţilor Aeroportului Craiova.

Echipaje de medici epidemiologi, dar şi specialişti de la Spitalul de boli Infecţioase au verificat toţi pasagerii imediat ce au coborât din aeronavă. Două ambulanţe au fost duse în apropierea pistei de aterizare, iar alte autospeciale SMURD aşteptau în afara aeroportului. Zeci de jandarmi şi poliţişti au asigurat paza.

Citeşte şi: Raed Arafat: Femeia din Buzău, suspectă cu coronavirus, nu prezintă simptome

Pasagerii au dat declaraţii în care menţionează zonele din care vin, iar cei care au avut contact cu zonele afectate de coronavirus din Italia vor fi duși cu autobuzele în oraşul Bechet unde vor fi cazați în internatul unui liceu din localitate. Aici vor fi monitorizați timp de 14 zile.Măsurile i-au surprins pe călători, deşi majoritatea purtau măşti medicale încă de la plecarea din Italia.

„Vin din Brescia. Acolo e foarte bine. Acolo toată lumea munceşte, nu e chiar aşa cum se aude şi nu e chiar aşa de…În avion ne-a dat o foaie de completat, ne-a spus că o să fie un control şi ne-a zis că o să fie totul ok.Nu ne-a zis nimic de carantină. N-am fost în zonele cu probleme din Italia, dacă eram nu veneam.Am bilet de întoarcere. Am venit că am o problemă de rezolvat şi mă întorc. M-am speriat aici, la Aeroportul Craiova. M-am speriat în avion. Nu venim din China şi nu trebuie chiar aşa…toate zvonurile că ne trimite în carantină…m-am speriat mai mult în avion”, a declarat o pasageră.

„Vin din Bergamo. Acolo situaţia este liniştită, nu sunt mari probleme, lumea e liniştită, nu este cum se speculează pe la televizor. Masca o port din proprie iniţiativă.(…) Nu ne-au spus absolut nimic. Ne-au întrebat dacă am fost în contact cu persoane bolnave şi cam atât…În avion, nimic special. Ni s-a spus doar că o să fie măsura aceasta de precauţie. Nu ne-au spus nimic de carantină”, a declarat un alt pasager.

Citeşte şi: Adevărul despre carantină de pe aeroportul din Bucureşti. „Am fost în primul avion, doar minciuni”

Printre pasagerii care au ajuns la Craiova s-au numărat şi polonezi, italieni şi chiar cubanezi, potrivit autorităţilor din Dolj. Nicio persoană nu a ridicat suspiciuni, aşa că toţi pasagerii au fost lăsaţi să plece acasă.

Acest lucru a provocat o adevărtă revoltă în localitatea Bechet. 50 de localnici au ieșit în stradă speriați că bolnavii de coronavirus vor ajunge la ei în localitate, într-un centru spoecial creat chiar lângă liceu. Medicii recunosc, însă că i-au crezut pe cuvânt pe călători şi că nu au alte soluţii de prevenire.

„Ei sunt asimptomatici. Pot să fie infectaţi, există şi această variantă, dar e destul de mică probabilitatea. De asemenea, nu poate să ştie nimeni dacă în ultimele 14 zile au venit sau nu în contact cu un caz de infecţie cu coronavirus. Rămâne să-i supraveghem, să se autodeclare la apariţia simptomatologiei. Contactul, pentru cei care sunt în jurul lor, este periculos dacă persoana în cauză are simptomatologie sau dacă este în ultimele zile ale perioadei de incubaţie. Lucru care iarăşi nu se ştie cu certitudine, ştim cu toţii că este un virus nou despre care nu ştim chiar foarte multe lucruri.(…)Ei sunt asimptomatici la momentul acesta şi au declarat că nu vin din zone aflate în carantină. I-am crezut pe cuvânt, nu avem altă variantă, dar păreau oameni serioşi, care se tem oarecum şi care conştientizează că este un pericol”, a declarat Liliana Nica, medic epidemiolog DSP Dolj.

Citeşte şi: Alertă în Bucureşti. Un suspect de coronavirus a fugit. „A deschis uşa şi a plecat”

Autorităţile rămân în alertă şi pentru zilele următoare. Potrivit prefectului de Dolj, pe lângă campusul liceului din Bechet stabilit iniţial ca spaţiu de carantină pentru suspecţii de coronavirus a mai fost găsit încă un spaţiu în Craiova.

„Campusul şcolar din Bechet a fost singura variantă la momentul respectiv. Între timp, a mai apărut o variantă în Craiova.(…) N-au fost probleme. N-avem cazuri de persoane contaminate, n-avem cazuri de persoane care să necesite carantinare. (…)Se va da un ordin comun, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii prin care se va stabili metodologia de cazare a celor care vor fi carantinaţi. Mă refer la cazare, la hrană, apă, căldură, utilităţi, tot ce înseamnă traiul unor oameni timp de 14 zile în condiţii de izolare”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Craiova, cursele dinspre şi către Italia se desfăşoară normal.

Citeşte şi: Panică bordul unui avion din cauza unui şoarece! Pilotul a decis să se întoarcă pe aeroport

Și în Suceava 166 de pasageri din Milano au fost triați pe aeroport de medici. Nici unul nu e din zonele cu probleme și nu au simptome de coronavirus. Li s-a recomandat însă să stea acasă în carantină 14 zile.

Mii de pasageri din zonele afectate de coronavirus pot ajunge oricând în oraș pe cale aeriană. Mai exact, 400 de pasageri pe săptămână vin doar din Treviso. Alertă este și în Maramureș! 2000 de oameni din Brș lucrează în regiunea Lodi, aflată în carantină. De altfel românii care se întorc din 11 localități din zonele afectate de coronavirus în Italia vor fi plasați în carantină la venirea în țară.


loading...
Partenerii noștri