Membrii unei grupări specializate în traficul internaţional de droguri de risc, reţinuţi

Procurorii DIICOT Bacău au dispus reţinerea a şapte membri ai unui grup infracţional specializat în traficul internaţional de droguri de risc procurate din Spania, Franţa şi Marea Britanie pentru piaţa băcăuană, aceştia fiind prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

21 aug. 2014, 16:44
Membrii unei grupări specializate în traficul internaţional de droguri de risc, reţinuţi

Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost reţinuţi: Ştefan Şerban Şeica, Iulian Popescu, zis Iuda sau Shorty, Adrian Pal zis Pisti, Dragos Lucian Vârlan, Ionut Ciprian Arvinte, Cristina Valeanu, Sergiu Gabriel Rediu, toţi acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc, ultimii trei şi pentru introducere în ţară de droguri de risc.

„Stupefiantele introduse în România prin intermediul unor firme de transport persoane/colete erau vândute cu suma de 50 – 60 de lei doza de până la un gram. Cercetările au fost declanşate în februarie, prin sesizarea din oficiu a autorităţilor faţă de o persoană care livra droguri de risc şi substanţe cu efecte psihoactive unor consumatori din rândul elevilor unui liceu din Sascut, dar şi clienţilor unor baruri şi cluburi din municipiul Bacău”, se arată în comunicat.

În urma investigaţiilor şi a monitorizării specifice, au fost identificaţi membrii grupării înfiinţate în februarie de Ştefan Şerban Şeica, zis „Tupac”, (23 de ani), ajungând inclusiv la furnizorii drogurilor din străinătate.

Procurorii au constatat că Şerban Şeica a constituit grupul infracţional organizat împreună cu mai multe persoane din municipiul Bacău, asigurându-şi segmentul de aprovizionare transfrontalieră cu droguri de risc de tip cannabis sau haşiş prin intermediul unor cunoscuţi de ai săi din străinătate, respectiv din Spania, Franţa sau Anglia.

„Faţă de inculpatul Arvinte, zis „Grisu”, 37 de ani, există suspiciunea rezonabilă că, prin intermediul concubinei sale Cristina Văleanu (30 de ani), a îndeplinit în cadrul grupului rolul de principal furnizor al drogurilor de risc din Spania şi Franţa. În timp ce inc. Arvinte se afla în străinătate, loc de unde avea posibilitatea achiziţionării drogurilor de risc, inculpata Văleanu primea coletele cu droguri în mun. Bacău şi le punea la dispoziţie, contracost, inculpatului Şeica. Unul dintre colete a fost preluat chiar de inc. Arvinte, în săptămâna pe care acesta a petrecut-o în România în perioada 10-17 iunie”, mai precizează DIICOT.

Anchetatorii susţin că Ionuţ Arvinte şi Sergiu Rediu (31 de ani) sunt suspectaţi că, în perioada iulie – august au determinat alte persoane din Marea Britanie să introducă în România droguri de risc de tip rezină de cannabis, expediindu-le sumele de bani necesare achiziţionării stupefiantelor.

Conform probelor, la grup au aderat şi alţi inculpaţi care au acţionat ca subdealeri, pe palierul de comercializare a drogurilor în municipiul Bacău. În cele mai multe cazuri, liderul grupării era cel care le punea la dispoziţie dozele de aproximativ un gram de drog de risc pentru comercializarea către consumatori fideli.

Inculpaţii Şeica şi Arvinte au vândut şi ei în mod direct droguri către consumatori apropiaţi lor, de încredere.

DIICOT menţionează că membrii grupării comunicau codat, atât telefonic, cât şi prin intermediul sistemelor informatice, folosind anagrame ale cuvintelor „piese” şi „bere” pentru a se referi la cantităţile de droguri traficate, Şerban Şeica coordonând toate activităţile de trafic de droguri sub modalităţile alternative de punere la dispoziţie către ceilalţi membri ai grupării, direcţionarea acestora prin mijloace telefonice/ ţinerea unei evidenţe a datornicilor şi somarea lor să efectueze plăţile, primirea sumelor de bani de la subdealeri, după ce aceştia îşi opreau comisionul.

Sursa citată precizează că inculpatul Vârlan a făcut parte din această grupare doar până la sfârşitul lunii iunie, când a fost atras de procentul mai mare de câştig obţinut de grupul infracţional condus de Iosif Balint, reţinut într-un alt dosar pentru infracţiuni similare.

Gruparea a fost destructurată de procurorii DIICOT, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Bacău – Serviciul Antidrog, având suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

CITEŞTE ŞI: Două campioane naţionale la karate, implicate într-o reţea de trafic de droguri şi migranţi