Metode de gestionare a gândirii negative

Gândirea negativă te poate copleşi. Iată 4 metode, pe lângă cele menţionate în articolul “Gândirea negativă- kriptonită oricărui Super Om”, pentru a gestiona gândirea negativă.

12 apr. 2016, 19:38
Metode de gestionare a gândirii negative

Schimba postul

Ti s-a intamplat vreodata sa auzi o melodie veche, veche de tot si sa iti dai seama ca stii inca versurile foarte bine?? Asta se intampla pentru ca atunci cand era in voga acea melodie ai auzit-o de zeci, daca nu de sute de ori , astfel ca s-a „imprimat” in mintea ta. E de ajuns sa auzi primele note ale melodiei si iti amintesti brusc tot cantecul.

Cam asa functioneaza si mintea nostra subconstienta- e ca o caseta, ca un CD pe care ai diverse lucruri inregistrate si care se activeaza la un anume factor declansator.
Daca dai factorului declansator o alta conotatie si te obisnuiesti , prin repetitie,sa asociezi acel factor cu o stare pozitiva, ai schimbat banda de frecventa si ai canalizat gandurile catre altceva.
De exemplu,  a auzi cuvantul „rate” (la banca adica) ne poate duce la ideea de „lipsuri”, „insuficienta”, „datorie”, „obligatie”, „senzatie neplacuta”, „frica”, „depresie” .

Daca reusim sa ne obisnuim mintea sa isi aminteasca mereu de bucuria pe care ne-am facut-o cumparandu-ne o casa, o masina, o bicicleta…  orice, atunci dezamorsam efectul acelui declansator asupra noastra si ne schimbam starea. Daca mai si reformulam si numim  eventual ratele….. „donatii” din preaplinul bucuriei , fericirii noastre, atunci devine si mai usor sa ne platim lunar datoriile.

„Curata ” frecvent mintea de gandurile negative

Asa cum nu lasam in casa sa se adune gunoiul , ci il scoatem regulat afara, la fel, nici in mintea noastra nu ar trebui sa acceptam ganduri negative prea mult timp. Chiar daca inca nu sunt imperative sau nu ne pun in situatii limita, gandurile negative neverificate o perioada prea mare de timp, acceptate fara vreo analiza, capata putere, iar atunci cand incepe sa ne acapareze „mirosul” lor, de obicei e cam tarziu sa mai putem face ceva. E nevoie sa prevenim o astfel de situatie, chestionand zilnic orice gand negativ ce ne trece prin minte, chiar daca poate parea inofensiv, la prima vedere.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.