MFP a împrumutat luni peste 1,8 miliarde lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni peste 1,856 miliarde lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasată la licitaţie prin intermediul Băncii Naţionale a României.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 15:54
MFP a împrumutat luni peste 1,8 miliarde lei de la bănci

Titlurile de stat au scadenţa la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 5,90%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,57%.

 

Valoarea totală a emisiunii a fost de 1,5 miliarde de lei, iar cererea totală din partea celor 12 bănci care au participat la licitaţie a fost de 4,333 miliarde lei.

 

La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 12 bănci – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.

 

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute cinci miliarde de lei de la băncile locale în februarie, prin şapte emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

 

În ianuarie, MFP a împrumutat de la bănci 9,94 miliarde lei, deşi îşi programase împrumuturi de 4,5 miliarde lei prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.

 

În 2011, Trezoreria a împrumutat de la băncile locale 51,5 miliarde lei faţă de 41 miliarde lei în 2010 prin titluri de stat în lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a împrumutat în acest an 1,4 miliarde euro faţă de 2,5 miliarde euro în 2010.