Mihaela Bilic dă cărţile pe faţă despre dieta vegană: Nu e recomandată sub nicio formă unui copil

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat că nu este indicat „sub nicio formă” ca un copil să fie crescut doar cu alimente vegane. Omul a fost construit să asimileze și să utilizeze mult mai bine substanțele nutritive de origine animală, spune medicul. Dieta vegană este o chestiune pe care un adult o ia pe propria răspundere, iar „miracolul naturii” este că organismul se va descurca și cu nutrienții din „acele frunze”, precizează Mihaela Bilic.

RomaniaTV.net
30 mart. 2019, 14:33
Mihaela Bilic dă cărţile pe faţă despre dieta vegană: Nu e recomandată sub nicio formă unui copil

„Alimentația vegană are la baza o altă motivație: fie morală, religioasă, sunt tot felul de principii care pot determina ca un adult să aleagă un anumit tip de aliment. E o chestiune pe care o iei pe proprie răspundere. Organismul, odată ce suntem adulți, se va descurca – aici e miracolul naturii – și din acele frunze pe care i le dai, cum poate, o să facă nutrienții de care are nevoie. Dar e o chestiune pe care ți-o asumi și ale cărei consecințe trebuie să ți le asumi.

La copil (alimentația vegană n.r.) sub nicio formă, pentru că vitamina B12 e doar în produsele de origine animală și pentru că am fost construiți atât de frumos. Prin evoluția speciilor, omul, datorită complexității, mai ales a cutiei craniene, și a tot ce înseamnă materie cenuşie, avem nevoie de nutrienţi performanți și speciali”, explică Mihaela Bilic la Digi24.

„Creierul nostru nu poate face din produsele vegetale substanțe de care are nevoie și e foarte important că așa am fost lăsați de natură. Nu putem extrage calciul din iarbă, chiar dacă vacă poate, nu putem lua omega 3 din semințele de in. Am fost construiți să asimilăm și să utilizăm mult mai bine substanțe nutritive de origine animală.

Fierul din carne se absoarbe de 4 ori mai bine decât cel din vegetale. Vegetalele au tot felul de oxalaţi, fitaţi care blochează absorbţia. Iar nouă, dacă ni se arată pe o lista științifică că substanțele respective există într-un produs e una, dar dacă nu ești medic și nu ai făcut facultatea de medicină și ești doar biolog sau absolvent de altă facultate, nu ai de unde să știi că dacă o substanță există într-un aliment, ea se poate și metaboliza în corp”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutriționist.