Mihaela Bilic demontează mitul brânzei vegetale. Din ce este făcută, de fapt: „Este un produs ultra transformat”

Nutriționista Mihaela Bilic mai demontează un mit alimentar, de această dată referitor la brânza vegetală. Ce conține, de fapt, produsul consumat de o mare parte din populație.

20 mart. 2024, 15:27
Mihaela Bilic demontează mitul brânzei vegetale. Din ce este făcută, de fapt: „Este un produs ultra transformat”
Mihaela Bilic demontează mitul brânzei vegetale. Din ce este făcută, de fapt: „Este un produs ultra transformat”

Mihaela Bilic ne spune dacă este sau nu brânza vegetală un aliment sănătos. Nutriționista explică din ce este făcută și în ce fel afectează sănătatea.

Citește și: Mihaela Bilic nu bea niciodată apă. Cu ce alimente „se hidratează” celebrul nutriţionist

Mihaela Bilic demontează mitul brânzei vegetale

Brânza făcută fără lapte este, de fapt, o pastă din amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite de grăsimil vegetale. Mihaela Bilic ne sfătuiește să evităm consumul acestui aliment, căci ne poate dăuna grav sănătății.

„Ați gustat vreodată brânza vegetală, făcută fără lapte? Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală. Problema? Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă nici pentru sistemul cardiovascular. Și nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice. Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale”, este mesajul Mihaelei Bilic.

Specialista în nutriție a dezvăluit care sunt diferențele dintre brânză naturală făcută din lapte și cea vegetală. Potrivit acesteia, brânza vegetală conține inclusiv grăsime de cocos sau de palmier, substanțe ce favorizează bolile cardiovasculare și tromboza.

„Spre deosebire de brânza clasică care conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrații și uleiurile ca ingrediente principale. Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare. Brânza vegetală este un produs ultra transformat și plin de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Totodată, Mihaela Bilic a mai spus că aportul de proteine din brânza vegetală este foarte redus, la fel și conținutul de calciu. Nu conține nici vitamina A sau D, care sunt prezente în mod natural în lapte. Concluzia medicului a fost că dacă un om vrea să fie vegan nu merită să consume brânza vegetală, ci mai bine migdale sau semințe.

Citește și: Mihaela Bilic, secrete din bucătărie. Ce ar trebui să știe orice gospodină: „Când gătești mai și greșești”