Mihaela Bilic, despre greşelile majore pe care le facem în Postul Crăciunului. Nimeni nu rezistă la punctul 3!

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt greșelile ce trebuie evitate în post.

22 nov. 2021, 12:59
Mihaela Bilic, despre greşelile majore pe care le facem în Postul Crăciunului. Nimeni nu rezistă la punctul 3!

Greșelile pe care le poți face în Postul Crăciunului. Nutriționistul Mihaela Bilic te învață cum să nu cazi în capcană
În această săptămână a început Postul Crăciunului. Asta înseamnă eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate. Postul în general este o metodă de a curăța organismul. E recomandat de nutriționiști, pentru că are efecte benefice asupra organismului, dându-i posibilitatea de a se regenera, echilibra.

Fereşte-te de acest aliment în Postul Crăciunului. E pericol pentru toate româncele. Avertismentul transmis de nutriţionistul Mihaela Bilic!
Sunt însă oameni care fac greșeli, iar rezultatul poate fi dezastruos.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt greșelile ce trebuie evitate în post:

“1.Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.

2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

Mihaela Bilic dezvăluie cel mai râvnit secret. Iată cum putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus
3. Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.

4.Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”

Medicul nutriționist mai precizează și obiectivele care trebuie atinse în post:

“1.Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume- cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine; pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru organism.

2.Hidratarea optimă care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc.

3.Respectarea unor pauze alimentare de 5-6 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.

4.Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli de la masă cu burta plină!

În Postul Crăciunului ne abținem de la mâncare ca să ne putem delecta apoi cu toate preparatele culinare tradiționale. Însă postul alimentar este un instrument ce poate și trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Chiar și în afara perioadelor de post ar fi bine să mâncăm carne roșie de 3 ori/săpt (max. 500g), pește de 2 ori/săpt și minimum 2 zile/săpt să avem o dietă vegetariană.

Prin post dobândim o disciplină și un echilibru, ne impunem reguli și limite alimentare, redescoperim bucuria și plăcerea mâncării după o perioadă în care aceasta ne-a lipsit. Postul înseamnă stăpânire de sine acolo unde, dacă ne lăsăm dominați de instincte, nu ne mai oprim din mâncat. După o perioadă de post este minunat să mâncăm din nou DE TOATE… dar asta nu înseamnă să mâncăm TOT!!”