Mihai Şora a împlinit 105 ani. Mesajul filosofului după ce Ion Cristoiu i-a cerut o dovadă că trăieşte: „Am plecat la petrecere”

Mihai Şora a împlinit, duminică, vârsta de 105 ani. La peste un secol de viaţă, filosoful a transmis că astăzi pleacă "la petrecere", dându-i astfel o replică scriitorului Ion Cristoiu care a pus la îndoială că Şora s-ar mai afla în viaţă.

07 nov. 2021, 20:48
Mihai Şora a împlinit 105 ani. Mesajul filosofului după ce Ion Cristoiu i-a cerut o dovadă că trăieşte: „Am plecat la petrecere”

Mihai Şora a împlinit 105 ani şi a publicat pe Facebook un mesaj în care a calculat inclusiv de câte secunde trăieşte.

„Și l-am luat pe 5 în brațe.
(Eu sunt mic, dar ținți e mare.)

P.S. 𝟏𝟎𝟓 ani, adică 38 351 de zile.
920 424 de ore.
55 225 440 de minute.
3 313 526 400 de secunde.
(La care se adaugă cele 50 de care am avut nevoie ca să fac aceste socoteli.)

Ceea ce vă doresc tuturor, dragii mei.
Am plecat la petrecere”, este mesajul pe care Mihai Şora l-a transmis de ziua lui, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Mesaj RUNE pe ZODII 8-14 noiembrie 2021. Pietrele mistice anunţă câştiguri frumoase penbtru o zodie

La sfârşitul lunii octombrie, Ion Cristoiu s-a întrebat dacă Mihai Şora este cel care transmite mesajele pe pagina sa de Facebook, punând la îndoială faptul că filosoful s-ar mai afla în viaţă.

„Eu întreb următorul lucru: sunteți siguri că Mihai Șora mai trăiește? Eu o rog pe stimata doamnă Luiza Palanciuc, care se ocupă de domnul Șora, să ne dea un semn de viață. Să pună o cameră de luat vederi, să-l înregistreze, cu un ziar de mâine, și el să vorbească coerent. Și atunci eu îmi cer scuze stimatei doamne, mai tinere cu 56 de ani, că am îndrăznit să cred că Mihai Șora nu mai există, pentru că nu cred că scrie el pe Facebook. Nu cred!

Pentru că are 105 ani și pentru ca să te așezi în fund pe scaun, să scrii pe Facebook, la 105 ani cred că e o problemă, că nu te mai țin mușchii și la 105 nu te mai preocupă Ciucă. Toate textele sunt scrise de ea. Ea e hashtagistă, nu știu. Dacă stimata doamna Luiza îl pune pe domnul filosof Mihai Șora în fața unei camere de luat vederi și îl postează pe Facebook, cu un ziar pe care scrie 22, atunci mi-e limpede că el trăiește. Până atunci, eu nu cred. Eu cred că el nu trăiește și că ea scrie în numele lui și îi ia și pensia”, a precizat Ion Cristoiu.

Mihai Şora a împlinit 105 ani. Cariera impresionantă a filosofului care a studiat alături de Eugen Ionescu şi Emil Cioran

În iunie, Mihai Șora a anunţat că a intrat în topul celor mai vârstnici oameni din lume. „Scrie domnul Sebastian: „Ați ajuns în top 50 în 𝘭𝘪𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘭𝘪𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯𝘢𝘳𝘪𝘢𝘯𝘴, în speță pe locul 49.“

Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în comuna Ianova, judeţul Timiş, în familia unui preot. După ce face liceul la Timişoara, studiază Filozofia la Universitatea din Bucureşti. La 22 de ani obţine două licenţe, în Filozofie şi Franceză. Pleacă la Paris cu o bursă de studii, unde se întâlneşte cu scriitori ca Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade.

În 1940, se stabileşte în Franţa, la Grenoble, alături de prima sa soţie, scriitoarea Mariana Şora, cu care a avut trei copii. După Primul Război Mondial revine în Paris şi lucrează trei ani la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică. În 1947 debutează la prestigioasa editură Gallimard cu volumul ,,Despre dialogul interior”.
Ajuns în România în 1948, nu mai e lăsat să se întoarcă în Franţa. Până în 1970 lucrează la Ministerul Afacerilor Externe, Editura pentru Limbi Străine, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, Editura Enciclopedică şi e concediat de cinci ori. Tot în această perioadă lansează celebra colecţie ,,Biblioteca pentru toţi.”

După 7 ani în Ministerul Învăţământului, se pensionează, la 61 de ani. Devine primul ministru al învăţământului, după 1989, în primul guvern provizoriu, condus de Petre Roman. Demisionează însă imediat după mineriada din iunie 1990, solidar cu Piaţa Universităţii, potrivit propriilor declarații.

S-a numărat printre fondatorii Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice la sfârșitul anului 1989, după revoluție, iar în ultimii ani a devenit foarte activ în mediul online, în special pe Facebook și pe canalul de pe Youtube, unde povestește întâmplări, în stilul ludic binecunoscut, sau împărtășește versuri, scurte cugetări. A participat şi la mitingurile antiguvernamentale începute în 2017 împotriva PSD.

Citeşte şi: Priveghi în memoria lui Petrică Mîţu Stoian. Oamenii au izbucnit în plâns după ce au văzut ce a apărut la poartă