Mii de copii, abuzaţi de părinţi fără niciun regret. Un psiholog vorbeşte despre efectele dezastruoase asupra celui mic

Un procent mic (8%) dintre adulţii români ar interveni dacă ar vedea un copil bătut în stradă şi 20% din părinţii care îşi bat copiii o fac cu "mândrie", potrivit datelor prezentate, vineri, de organizaţia "Salvaţi copiii".

RomaniaTV.net
19 feb. 2016, 13:20
Mii de copii, abuzaţi de părinţi fără niciun regret. Un psiholog vorbeşte despre efectele dezastruoase asupra celui mic

Psihologul Diana Stănculeanu de la „Salvaţi Copiii” spune că, în România, cele două palme la fund sau urecheatul sunt practici parentale extrem de răspândite. „Avem dificultăţi de a le cataloga drept forme de abuz şi violenţă asupra copiilor. Acest gen de tratament are efecte negative asupra dezvoltării copiilor, îi afectează din punct de vedere biologic, cerebral”, a spus psihologul.

Pedeapsa moderată nu rămâne moderată pentru mult timp, copilul devine imun, nu mai reacţionează cum îşi doreşte părintele şi atunci atitudinea lui devine şi mai violentă faţă de copil, a mai explicat psihologul.

Citeşte şi: HALUCINANT. Copil cu handicap grav, bătut cu bestialitate de îngrijitoare într-un centru de plasament

20% din părinţi nu regretă că îşi bat copiii, de altfel, aceştia folosesc bătaia cu „mândrie”.

„Pe termen lung, efectele pot fi stresul post-traumatic, apariţia unor dificultăţi de sănătate mintală, depresie, tulburări de anxietate, consum de substanţe, tulburări de conduită şi de ataşament, perturbarea percepţiei şi a stimei de sine şi efecte precum evitare, izolare sau retragere socială”, a mai spus psihologul.

În ceea ce priveşte vârstele la care sunt agresaţi cel mai mult copiii, este vorba de minorii cu vârste cuprinse între 3-6 ani şi cei cu vârste cuprinse între 10-13 ani, scrie Mediafax.

La finalul lui septembrie 2015, au fost raportate 10.207 de situaţii de abuz asupra copilului, dintre care 9.482 (93%) s-au petrecut în familie.

Potrivit studiului sociologic la nivel naţional „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de „Salvaţi Copiii”, 38% din părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie, 63% spun că sunt bătuţi acasă de părinţi, 20% din părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului, iar 18% din copii spun că au fost bătuţi acasă cu băţul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn. Prin comparaţie, doar 1% din părinţi recunosc că şi-au bătut copilul folosind un obiect.

Citeşte şi: Doctor în psihologie: Suferinţa psihică este o „rană” a sufletului