Mii de studenţi vor rămâne fără locuri la cămin din cauza restricţiilor din pandemie. Anunţul preşedintelui Consiliului Rectorilor

Președintele Consiliului Rectorilor a anunţat că universităţile din România au cazat anul trecut înb căminele studenţeşti în jur de 92.000 de tineri, însă anul acesta se estimează că se vor caza 65-75.000 din cauza măsurilor de distanţare. 

RomaniaTV.net
09 sept. 2020, 08:37
Mii de studenţi vor rămâne fără locuri la cămin din cauza restricţiilor din pandemie. Anunţul preşedintelui Consiliului Rectorilor

Sorin Cîmpeanu a atras atenția la Digi 24 că ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației nu reglementează și situația de închidere-deschidere a căminelor universităților, în cazul apariției de cazuri COVID-19.

Citeşte şi: Planul de relansare economică 2020. Guvernul anunţă că vor fi construite 40 de campusuri şcolare şi 30 de cămine studenţeşti

„Decizia reluării sau suspendării cursurilor va fi luată de senatul universitar, pe baza autonomiei universitare. Însă aceste decizii ale senatelor universitare trebuie luate pe baza unor documente de natură medicală. Ce închidem, la apariția unor cazuri: camera, palierul sau întreg campusul? Va trebui să avem niște răspunsuri care să vină de la Ministerul Sănătății, a explicat președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR). 

„Îndrăznesc să avansez o idee: în situația în care apar mai multe cazuri într-un cămin, cea mai normală măsură ar fi aceea de a închide palierul. Apoi de a vedea dacă au interacționat cu studenții de pe alte paliere și dacă da, atunci închizi tot căminul”, a declarat Cîmpeanu, care a precizat că măsura cea mai severă este închiderea întregului campus studențesc al unei universități.

Citeşte şi: Care sunt costurile pentru o vacanţă în ţară, vara aceasta

„Va fi foarte dificil de păstrat toate regulile în căminele studențești. Există o ușoară predispoziție spre o libertate mai mare. Va fi mai greu de păstrat controlul în căminele studențești”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că cele mai multe universități au decis să deschidă anul universitar în sistem hibrid: cursurile să fie online, iar orele de aplicație, laboratoarele să fie predate fizic. „Din moment ce organizezi ore fizic, înseamnă că trebuie să cazezi studenții. Decizia perfectă nu există: chiar dacă îi testezi pe studenți înainte de cazare, ar trebui repetată testarea”, a adăugat oficialul.

Citeşte şi: Examenul de admitere la Facultatea de Medicină Bucureşti se va organiza pe Arena Naţională

„Decizia universității pe care o conduc este de testare a tuturor studenților la cazare, din resurse proprii. Ai o fotografie la momentul 0, dar peste câteva zile nu mai știi situația”, a declarat Cîmpeanu, care este rectorul Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București.