Milioane de fete devin mame la vârsta adolescenţei. 70.000 de adolescente mor în urma complicaţiilor

Naţiunile Unite sunt preocupate de soarta celor 7,3 milioane de adolescente din lume care devin mame, în fiecare an, în principal în ţările în curs de dezvoltare.

RomaniaTV.net
30 oct. 2013, 13:39
Milioane de fete devin mame la vârsta adolescenţei. 70.000 de adolescente mor în urma complicaţiilor

95% din aceste naşteri au loc în ţările în curs de dezvoltare, adică în fiecare zi în lume 20.000 de fete cu vârsta sub 18 ani devin mame, menţionează raportul privind populaţia mondială pe 2013 realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Potrivit unui raport dat publicităţii miercuri la Londra, dintre aceşti copii, numai 680.000 vin pe lume în ţările dezvoltate (5%), dintre care aproape jumătate în SUA. În ţările în curs de dezvoltare, aceste naşteri afectează o minoră din cinci. În Niger, o minoră din două (51%) se confruntă cu această situaţie.

Din cele 7,3 milioane de minore care devin mame în fiecare an, două milioane au sub 15 ani, menţionează raportul. Astfel, „o fetiţă din 10 are un copil înaintea împlinirii vârstei de 15 ani în Bangladesh, Guineea, Mali, Mozambic, Niger şi în Ciad”, se precizează în documentul citat.

Aceste cifre au fost obţinute prin sondaje efectuate de UNFPA în care 19% dintre femeile din ţările în curs de dezvoltare cu vârsta între 20 şi 24 de ani au declarat că au avut primul copil înainte de vârsta de 18 ani.

Din acest eşantion ce reprezintă 36,4 milioane de femei, aproximativ jumătate (17,4 milioane) trăiesc în Asia de Sud, 10,1 milioane în Africa subsahariană şi 4,5 milioane în America Latină şi în Caraibe.

„Principalul factor determinant” în materie de sarcini precoce îl reprezintă nivelul scăzut de educaţie, precum şi căsătoria între copii. Raportul notează totuşi o diminuare a frecvenţei acestor cazuri de sarcină în ţările în curs de dezvoltare, în principal la fetele cu vârsta sub 15 ani, ‘atribuită în mare parte unei reduceri a numărului de căsătorii aranjate la vârstă minoră”.

Totuşi, în Africa subsahariană, „dacă tendinţele actuale se menţin, se aşteaptă ca numărul fetelor cu vârsta sub 15 ani devenite mame să treacă de la două milioane pe an în zilele noastre la aproximativ 3,3 milioane pe an în 2030”.

Astfel de sarcini precoce antrenează un risc de deces matern sau de fistule interne ce provoacă incontinenţă de două ori mai maree în cazul mamelor cu vârsta sub 15 ani decât al celor care nasc la o vârstă mai mare.

În fiecare an, 70.000 de adolescente mor în urma complicaţiilor survenite în timpul sarcinii şi la naştere şi 3,2 milioane suferă avorturi periculoase.

„Foarte adesea, societatea respinge orice condamnare a sarcinii unei adolescente în condiţiile în care în realitate, în majoritatea cazurilor, această sarcină nu este rezultatul unei alegeri deliberate, ci dimpotrivă a unei lipse a posibilităţii de alegere şi a unor circumstanţe independente de voinţa ei”, a apreciat doctorul Babatunde Osotimehin, care a supervizat raportul.

Citeşte şi: Pilule anticoncepţionale: 8 lucruri pe care trebuie neapărat să le ştii despre contraceptive

„Trebuie să reflectăm asupra schimbărilor ce trebuie aduse politicilor şi normelor aplicate de către familii, comunităţi şi puterile publice”, a menţionat el. Raportul preconizează deci măsuri care să „favorizeze şcolarizarea fetelor, încetarea căsătoriilor între copii, modificarea atitudinilor referitoare la rolurile atribuite bărbaţilor şi femeilor, creşterea accesului adolescenţilor la serviciile de sănătate sexuale şi reproductive” şi ameliorarea ajutorului pentru fetele care devin mame în adolescenţă.