Ministrul Educaţiei, nemulţumit de cum se calculează media pentru admiterea la liceu. Recomandarea lui Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a criticat actuala formulă pentru determinarea mediei pentru admiterea la liceu, în condiţiile în care este luată în calcul ponderea notelor din gimnaziu, ceea ce, din punctul său de vedere, aduce un dezavantaj elevilor.

24 iun. 2022, 18:01
Ministrul Educaţiei, nemulţumit de cum se calculează media pentru admiterea la liceu. Recomandarea lui Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii

Ministrul Educaţiei a explicat de ce nu este de acord cu modul actual în care se calculează media pentru admiterea la liceu.

„Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai pot să faci niciun fel de diferență între cei care au note între 9 și 10, conforme cu competențele pe care le posedă și ceilalți elevi care au note între 9 și 10 și nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 și 10”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la TVR.

Aceasta este a doua intervenţie publică a ministrul Educaţiei în care se pronunţă împotriva includerii mediilor obţinute de elevi în gimnaziu în formula de calcul pentru admiterea la liceu, potrivit Educatieprivata.

La sfârşitul lunii mai, Sorin Cîmpeanu spunea la Digi24 că media din gimnaziu ”mai degrabă nu” ar trebui luată în calcul pentru admiterea la liceu, după ce Legea educației naționale va fi modificată.

Citeşte şi: David Popovici i-a cucerit pe maghiari cu discursul lui. Ce a putut să spună despre Ungaria

Ministrul Educaţiei a dat de înţeles că media respectivă ar putea rămâne, totuși, în formula de admitere, dacă testarea standardizată se va dovedi un succes și va putea fi implementată în clasele din România, la nivel general.

„Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu.

În mod evident, până acum există un factor subiectiv. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair. Dar, dacă se dovedește că aceste evaluări standardizate au succes, dacă se dovedește că într-adevăr putem fi eficienți în dorința noastră de relevanță a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate în considerare”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Rezultate EVALUARE NAŢIONALĂ 2022. Fost ministru al Educaţiei: „Rezultatele reflectă o funcționare cosmetizată a sistemului”