Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat, recent, publicarea unei noi ordonanțe de urgență. Aceasta vine să pună în practică angajamentele asumate de România în fața Comisiei Europene pentru închiderea și punerea în siguranță a exploatărilor miniere necompetitive din Valea Jiului.
Ministrul Energiei a publicat Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2025, document care detaliază măsurile financiare necesare implementării articolului 3 alineatul (2) din OUG 13/2025 şi instituie cadrul legal potrivit pentru acordarea ajutorului de stat Complexului Energetic Valea Jiului S.A. Destinatar al acestor fonduri, societatea are în administrare minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, obiective ce urmează a fi închise etapizat până la data de 31 decembrie 2032.
Citește și: Factura prea mare la energie electrică? Statul te poate ajuta – vezi ce drepturi și obligații ai
Decizia Comisiei Europene C(2024) 7.896 finală din 15 noiembrie 2024 a autorizat un ajutor de stat în valoare totală de 3.930.222 mii lei, sub formă de granturi, pentru implementarea Planului de închidere a exploatărilor miniere din Valea Jiului. Perioada de derulare a acestui plan începe în trimestrul IV 2023 şi se încheie la finalul anului 2032, iar cheltuielile eligibile sunt cele prevăzute la articolul 4 al deciziei europene 2010/787/UE, ca parte a eforturilor de remediere a impactului social şi de mediu lăsat în urmă de activităţile miniere.
Ministrul Bogdan Ivan a subliniat faptul că ordonanța de urgență le completează pe cele anterioare, respectiv OUG 79/2023 şi OUG 129/2023, precum şi prevederile legilor de aprobare nr. 409/2023 şi nr. 188/2024.
Documentul consolidează într-un singur act normativ cadrul juridic prin care Complexul Energetic Valea Jiului S.A. primeşte sprijinul financiar necesar nu doar pentru închiderea propriu-zisă a puţurilor şi instalaţiilor, ci şi pentru lucrările de punere în siguranță a galeriilor subterane şi de ecologizare a perimetrelor afectate. Prin includerea în Ordonanța 13/2025 a sumelor deja alocate anterior, se asigură continuitatea şi predictibilitatea acestui proces complex.
Calendarul este unul clar, stabilind și termenele-limită pentru fazele de evaluare a riscurilor, consolidare a corpurilor de mină, dar și acțiunile de refacere a mediului natural. Bugetul maxim aferent perioadei 2025-31 decembrie 2032 este plafonat la 3.153.971 mii lei, sumă destinată exclusiv costurilor excepţionale determinate de închiderea exploatărilor necompetitive.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, va monitoriza în permanență stadiul lucrărilor, iar abaterile de la calendarul aprobat vor fi sancționate.
La nivelul Uniunii Europene, Comisia a lansat inițiative de finanțare menite să stimuleze statele membre să investească în consolidarea inependenței energetice și în accelerarea tranziției de la surse fosile la tehnologii regenerabile. Obiectivul de neutralitate climatică impune reducerea semnificativă a emisiilor cu efect de seră, dar și retragerea treptată a centralelor pe bază de cărbune, etape susținute de schemele de sprijin comunitare, notează IDevice.