Ministrul Muncii, anunţ oficial pentru 5 milioane de angajaţi: Se schimbă din temelii salarizarea bugetarilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că venirea FMI în România este o chestiune de rutină, pe analiza indicatorilor macro-economici. Ea a anunţat că vor avea la Ministerul Muncii o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţa, la ora 9.00.

28 ian. 2024, 23:26
Ministrul Muncii, anunţ oficial pentru 5 milioane de angajaţi: Se schimbă din temelii salarizarea bugetarilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că venirea FMI în România este o chestiune de rutină, pe analiza indicatorilor macro-economici. Vom avea şi noi la Ministerul Muncii o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţa, la ora 9.00.

”Venirea FMI în România este o chestiune de rutină, pe analiza indicatorilor macro-economici. Vom avea şi noi la Ministerul Muncii o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţa, la ora 9.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta”, a spus ministrul Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

Ea a precizat că ”România nu are acord cu FMI, iar Guvernul României este responsabil, iar toate măsurile care au fost luate pentru creşterea veniturilor românilor au fost luate la pachet cu măsuri privind o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura”. ”În ceea ce ne priveşte pe noi, au fost luate măsuri provind combaterea muncii la negru”, a completat Simona Bucura Oprescu.

Legea salarizării unitare 2024. Majorarea aşteptată de categoria cea mai numeroasă de bugetari s-ar putea amâna

Ministrul a mai spus că, la fel ca şi în cazul legii pensiilor, momentul T0 al reformei îl va reprezenta noua lege a salarizării, pe Jalonul 420 din PNRR, salarizarea în sistemul public.

”Noi, Ministerul Muncii, lucrăm la legea salarizării, în mare măsură partea de dialog social, ministere, sindicate, a fost făcută, doar cu cei din educaţie nu ne-am întâlnit de când am început eu mandatul, strict pe legea salarizării. Au avut o negociere înainte de venirea mea la minister, întenţionez să mă întâlnesc cu aceştia săptămâna viitoare. Ne vom apuca să populăm familiile ocupaţionale cu coeficienţii, să avem o aşezare a acestora”, a spus ministrul Muncii.

 

Simona Bucra Oprescu a mai arătat că ”partenerii de la Banca Mondială vor face partea de impact, apoi decizia politică se va lua în coaliţie, legată de momentul în care va fi adoptată legea şi de când va fi aplicată. Ministrul a ţinut să precizeze că, aşa cum a spus premierul Ciolacu, ”în 2024, într-un an cu atâta runde de alegeri, nu pot veni să creeze aşteptări atât de mari cu legea salarizării”.  ”Noi trebuie să fim pregătiţi să poată fi aplicată din anul care va urma”, a mai spus ea.

Trei variante pentru Legea salarizării. Ministrul Muncii: Nu va exista niciun spor mai mare de 20%

Conform ministrului Muncii, legea salarizării va fi făcută după patru principii, primul dintre ele fiind o ierarhizare atât în interiorul familiilor ocupaţionale, cât şi între ele şi ca niciun salariu în plată să nu mai depăşească coeficientul de 12, care este al preşedintelui.

„Va exista o grilă pentru administraţia publică locală, plafonarea sporurilor şi o bonificaţie care să fie legată de performanţă.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat.

Legea salarizării, jalon PNRR

Mai este important de spus că în acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Există trei variante de lucru pe anexe. Suntem în plină perioadă de consultări cu toate familiile ocupaţionale. Avem minimum două întâlniri în fiecare săptămână. Încercăm să terminăm consultările”, a declarat mai demult ministrul Muncii, conform Agerpres.

Ea a adăugat că, după finalizarea consultărilor, Banca Mondială va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate în Coaliţie, apoi se va merge cu legea în Parlament.

Legea salarizării este jalon PNRR pentru a patra cerere de plată pentru România.

Veste bună, se majorează pensiile românilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Ne dorim o creștere care să se simtă”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprecu, a vorbit despre o majorare a pensiei minime, însă, nu a precizat de când vor primi mai mulți bani pensionarii români.

„Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor.

Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă. 

Considerăm că suma de 1225 lei este o pensie foarte mică și tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor. 

Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a declarat minstrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.

Citește și: Ministrul Muncii, anunţuri cruciale despre pensii şi salarii după întâlnirea cu Banca Mondială: „Pachetul va fi gata la timp!”

Oficialul a anunțat și că celelalte pensii vor fi majorate, dar nu a putut preciza dacă majorarea va avea loc anul acesta, motivând că deja a avut loc o creștere la 1 ianuarie.

„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.

Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent. 

S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent. În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte.

Citește și: EXCLUSIV – Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre noua lege a pensiilor: Cei care au pensii mici vor benefica de o creștere. Nicio pensie în plată nu va scădea

Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor. 

Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid. 

Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, pentru sursa citată.