Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul: Mă voi vaccina anti-COVID. Cât voi fi în prima linie, voi face asta din prima tură

Ministrul Sănătăţii a făcut noi declaraţii la Suceva. Nelu Tătaru susţine că în momentul în care va fi disponibil un vaccin anti-COVID şi dacă va continua să fie în prima linie îl va face chiar în prima tură. Guvernantul a subliniat faptul că speră ca vaccinul să fie disponibil la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2021.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 16:29
Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul: Mă voi vaccina anti-COVID. Cât voi fi în prima linie, voi face asta din prima tură

Nelu Tătaru a mai spus că ţara noastră va primit vaccin prin achiziția făcută de Uniunea Europeană și că aceasta se va ocupa de transportul până pe teritoriul unui stat, iar în funcție de specificațiile fiecărui vaccin România va asigura rețeaua de transport pe teritoriul național.

„Eu mă voi vaccina, cât sunt în prima linie, în prima tură. În măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi”, a declarat ministrul.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, despre vaccinul COVID-19: O primă tranşă ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie

Ce spune ministrul Sănătăţii despre apariţia unui vaccin anti-COVID la finalul anului

”Există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene. Noi suntem angrenați, întreaga comunitate europeană, pentru acest vaccin. Sunt opt firme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană și vaccinul va fi distribuit către fiecare stat în parte, avem speranța pentru sfârșitul anului sau începutul anului viitor”.

Citeşte şi: Compania Moderna pregăteşte lansarea la nivel global a vaccinului pentru Covid-19. A primit deja peste 1 milion de dolari de la guverne

Alexadru Rafila despre vaccinul anti-COVID

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Când va fi disponibil vaccinul împotriva coronavirusului. Iohannis: „Există semnale că până la sfârşitul anului”