Ministrul Sănătăţii: „Dacă se respectau regulile, nu am fi trăit a doua cocoaşă a epidemiei”

După vizita de la spitalul COVID din Oradea, ministrul Sănătăţii a declarat că dacă s-ar fi respectat regulile luate după relaxarea din 15 mai, acum nu am fi trăit „a doua cocoașă" a epidemiei. De asemenea, Nelu Tătaru a precizat că dacă înainte asimptomaticii refuzau internarea, acum refuză externarea. 

RomaniaTV.net
18 aug. 2020, 11:34
Ministrul Sănătăţii: „Dacă se respectau regulile, nu am fi trăit a doua cocoaşă a epidemiei”

„Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate, 473 cazuri la ATI. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical. Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a spus Nelu Tătaru după vizita de la spitalul covid din Oradea, potrivit digi24. 

De asemenea, Nelu Tătaru a declarat că, dacă în prima fază asimptomaticii cereau să fie externați deoarece nu voiau să stea în spital, acum medicii se confruntă cu un val de persoane asimptomatice care, după ce văd evoluția bolii, refuză să fie externate.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi 1.014 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a peste 21.000 de teste. 45 de pacienţi au decedat, iar la Terapie Intensivă sunt internaţi 479 de pacienţi în stare gravă.

Până astăzi, 18 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 72.208 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 33.135 pacienți au fost declarați vindecați și 8.316 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Citeşte şi Alertă de coronavirus pe litoral. O turistă a fost luată de pe plajă de medicii în combinezoane