Minivacanţă ianuarie 2023: Cât costă o noapte de cazare la Braşov, Sibiu sau pe Valea Prahovei

Începând de vineri, 20 ianuarie, după ultima oră de program, angajații din sectorul bugetar vor intra într-o minivacanță până pe 25 ianuarie.

20 ian. 2023, 13:59
Minivacanţă ianuarie 2023: Cât costă o noapte de cazare la Braşov, Sibiu sau pe Valea Prahovei
Minivacanţă ianuarie 2023

Minivacanţă ianuarie 2023: Braşov, Sibiu, Sinaia, Buşteni şi Oradea se numără printre destinaţiile preferate de români pentru minivacanţa de 24 ianuarie, conform unui raport emis de de platforma hotelieră online Travelminit.ro, care mai indică şi că preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte este de 286 de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Angajaţii din sectorul public vor avea o minivacanţă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, după ce Guvernul a decis că şi ziua de luni, 23 ianuarie, va fi liberă astfel încât să se poată face punte cu weekendul.

Preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte este de 286 de lei în perioada minivacanţei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte era de 236 de lei.

Minivacanţă de patru zile pentru bugetari. Ce se întâmplă cu angajaţii din privat
Minivacanţă ianuarie 2023: Potrivit raportului Travelminit.ro, în topul destinaţiilor cu cele mai multe rezervări din acest weekend se află Braşov, Sibiu, Sinaia, Buşteni şi Oradea, semn că românii preferă în continuare Valea Prahovei şi city-break-urile pentru sejururile de scurtă durată.

”Un alt motiv pentru creşterea rezervărilor în această perioadă este şi folosirea voucherelor de vacanţă la achiziţia unor sejururi, o măsură care a contribuit semnificativ la dezvoltarea turismului românesc. Aşadar, cei care primesc aceste tichete trebuie să ştie că încă le pot utiliza pentru a plăti integral sau parţial următoarea vacanţă în ţară”, subliniază reprezentanţii Travelminit, amintind că Ministerul Finanţelor a confirmat recent faptul că voucherele vor fi şi acordate şi anul acesta, valoarea lor fiind tot de 1450 de lei.

VACANŢE ŞCOLARE 2023. Când şi cum trebuie să recupereze elevii zilele libere date în plus pentru minivacanţă
O nouă minivacanță de patru zile pentru bugetari. Ce variante au angajații care nu își pot lua liber pe 24 ianuarie
24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, este sărbătoare legală pentru angajați iar Guvernul a decis ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă pentru bugetari.

Bugetarii vor intra într-o minivacanță
Începând de vineri, 20 ianuarie, după ultima oră de program, angajații din sectorul bugetar vor intra într-o minivacanță până pe 25 ianuarie.

Pentru că 24 ianuarie, care este sărbătoare legală, cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și ziua de luni, 23 ianuarie, să fie liberă, aceasta urmând să fie recuperată până la finalul lunii februarie. Prin urmare, s-au creat premisele unei minivacanțe de patru zile.

Sunt însă și salariați ai statului care nu își pot lua liber pe 24 ianuarie. Vorbim de salariații din domeniul medical sau din unitățile cu foc continuu.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Așa cum s-a stabilit prin HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor.

Minivacanţă ianuarie 2023, Zile libere 2023

1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni: Anul Nou;
24 ianuarie / marți: Ziua Unirii Principatelor Române;
14 aprilie: Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie: Vinerea Mare la catolici;
16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni: Paștele ortodox; 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni: Paștele catolic;
1 mai / luni: Ziua Muncii;
1 iunie / joi: Ziua Copilului;
4 iunie / duminică: Rusalii, 5 iunie / luni: A doua zi de Rusalii;
15 august / marți: Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie / joi: Sfântul Andrei;
1 decembrie / vineri: Ziua Națională a României;
25 decembrie / luni: 26 decembrie / marți – Crăciunul