Misiunea FMI a continuat cu discuţii la BNR

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a continuat, vineri, discuţiile din cadrul celei de-a patra misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu România.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 16:08
Misiunea FMI a continuat cu discuţii la BNR

Şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, s-a întâlnit la Banca Naţională, cu guvernatorul Mugur Isărescu, după o rundă de discuţii tehnice între experţii Fondului cu specialişti din principalele direcţii din BNR.

 

Joi, delegaţia FMI s-a întâlnit cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, cu care a discutat situaţia încasărilor bugetare, iar în cursul după-amiezii a avut loc o întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

 

Pe agenda discuţiilor cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice au figurat subiecte privind execuţia bugetară pe anul 2011, revizuirea prognozei de creştere economică pe 2011, de la 1,5% – nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum şi revizuirea în scădere a prognozei de creştere economică pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza înrăutăţirii contextului extern.

 

Misiunea FMI, care se va afla la Bucureşti până pe 6 februarie, va avea întâlniri cu autorităţile române, reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.

 

Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.

 

La încheierea evaluării de la finele anului trecut, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.

 

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.

 

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

 

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, declanşat de o criză în regiune, concretizat printr-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două – trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.

 

Toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale.