Moş Crăciun, darnic cu bugetarii. Salarii de peste 9000 de lei de la 1 ianuarie 2023

Majorări de venituri pe bandă rulantă pentru funcționarii publici, în ciuda faptului că guvernul a înghețat salariile bugetarilor.

20 dec. 2022, 10:25
Moş Crăciun, darnic cu bugetarii. Salarii de peste 9000 de lei de la 1 ianuarie 2023

Executivul a aprobat un proiect de lege care prevede salarii majorate pentru  angajații din toate prefecturile. Practic, inițiativă legislativa propune ca funcțiile publice din cadrul instituției prefectului să devină funcții publice de stat în loc de funcții publice teritoriale, așa cum prevede acum Codul administrativ. Iar asta înseamnă automat încadrarea într-o alta grilă salarială.

Salarii majorate substanţial. Un secretar va primi leafă de 16.500 de lei
Astfel, un director general de prefectură va avea un salariu de bază de 9.283 de lei, un director general adjunct de 8.678 iar un simplu referent, de 3.950 de lei.

Impactul bugetar este de 4.300.000 de lei pe an. Și pe ordinea de zi mai este un proiect prin care personalul din instituţiile și autorităţile publice care lucrează pe proiecte pe fonduri europene să beneficiaze de majorarea salarilor de bază sau indemnizațiilor de încadrare cu pânã la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Salarii majorate de la 1 ianuarie 2023. Moş Crăciun aduce 450 de lei în plus la leafă, plus sporuri

Categoriile de bugetari care vor avea salariul majorat cu 50%. Măsura a fost aprobată de guvern

Guvernul a aprobat luni, prin hotărâre, o majorare salarială pentru personalul care gestionează fondurile europene din programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR.

Actul normativ adoptat de Guvern corelează prevederile legale care reglementează cadrul instituţional şi financiar general aplicabil fondurilor europene prin „introducerea noilor programe operaţionale 2021 – 2027; completarea structurilor, autorităţilor şi instituţiilor publice în care este încadrat personalul care îndeplineşte atribuţii privind gestionarea asistenţei financiare nerambursabile europene, prevăzute de regulamentele europene şi memorandumurile de finanţare aplicabile sau aferente elaborării, gestionării, negocierii şi implementării PNRR; modificarea majorării salariale de la 35% la 50% până la prima evaluare a activităţii/performanţelor profesionale individuale”, potrivit unui comunicat.

Majorarea se acordă numai pe perioada cât persoana îşi desfăşoară activitatea în condiţiile OUG nr. 152/2022 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Această măsură este necesară pentru stimularea personalului care gestionează programele operaţionale aferente perioadei de programare 2021 – 2027, cât şi PNRR, în vederea realizării investiţiilor cuprinse în PNRR şi pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026”, se arată în comunicat.