Moşii de iarnă 2020. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

Moşii de Iarnă 2020. In fiecare an creştinii ortodocsi din România îi pomenesc pe cei morţi. Sarbatoare este numita "Mosii de iarna" sau "Sambata mortilor". Anul acesta Sâmbăta Morţilor este sărbătorită în data de 22 februarie.

RomaniaTV.net
22 feb. 2020, 05:31
Moşii de iarnă 2020. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

În Sâmbata Morţilor în biserică sunt pomeniţi oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform tradiţiilor, în această zi credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Se spune că în Sâmbăta Morţilor, sufletele mortilor vin pe pamant sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul. 

Citeşte şi: Moşii de iarnă 2020. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor

În bătrâni, această zi era cunoscută şi ca Moşii de piftii sau sâmbata piftiilor. Este singura zi in care se mananca racituri sau piftii. În această zi nu se lucrează, iar tradiţia spunea că femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data.

În Sâmbăta Morţilor, credincioşii duc mâncărurile gătite şi coliva la biserică pentru a fi sfinţite. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor morţi le împart după slujba de pomenire.

Citeşte şi: SAMBATA MORTILOR 2020. Ce trebuie să facă toţi creştinii de Moşii de iarnă. Păcat mare pentru cei care lucrează şi nu aprind lumânări