Motivare în cazul Beuran: A fost înregistrat în timp ce recunoştea că a primit mită, fiind acuzat şi de „exodul” tinerilor din ţară

Judecătorul de la Tribunalul București arată în motivarea de arestare la domiciliu a lui Mircea Beuran că acesta a fost înregistrat atât de denunțătoare, cât și de procurori în dosarul instrumentat de DNA privind o presupusă luare de mită. 

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 13:59
Motivare în cazul Beuran: A fost înregistrat în timp ce recunoştea că a primit mită, fiind acuzat şi de „exodul” tinerilor din ţară

Denunțătoarea medicului a purtat microfoane la o întâlnire la care i-a cerut înapoi medicului Mircea Beuran cei 10.000 de euro plătiți în 2018 pentru un post de asistent la Universitatea de Medicină. Potrivit motivării, acesta ar fi ameninţat-o pe femeia căreia îi coordona doctoratul că va rupe relațiile.

Motivarea judecătorului în cazul arestării medicului Beuran. 

”Sub aspectul pericolului concret pentru ordinea publica judecătorul are in vedere gravitatea deosebita a infracțiunii de care inculpatul este acuzat, de natura sa determine o puternica tulburare sociala, o stare de neliniște si insecuritate in rândul colectivității generate de faptul ca persoane bănuite de comiterea unor astfel de infracţiuni ar putea fi judecate in stare de libertate şi de gravitatea in concret a faptelor comise raportat la modalitatea de săvârşire.Totodată, raportat la gravitatea faptei, la modul şi circumstanţele de comitere a acesteia, şi luând în considerare şi celelalte împrejurări privitoare la persoana inculpatului, se constată că arestul la domiciliu este necesar pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în încheierea deciziei magistraților din 14 februarie

În plus, Mircea Beuran este acuzat că ”a acţionat intenţionat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în scopul eludării acestora, în sensul „vânzării” unui post (…) și care ar fi trebuit să aibă, mai mult decât oricine, criterii care privesc exclusiv performanța, iar nu „vânzarea-cumpărarea”, contra unor sume de bani, a posturilor în mediul universitar. (…) Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea, ca în viitor, prin măsuri administrative oneste să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale”.

Citeşte şi Rares Bogdan, despre arestarea lui Mircea Beuran: Se poate crea un precedent periculos

Potrivit aceluiași document, Mircea Beuran s-a apărat în instanță susținând că a fost provocat atunci când a recunoscut că a primit banii.

”Inculpatul a contestat acuzaţia formulată, arătând, în esenţă, că a existat o provocare din partea autorităţilor statului în ceea ce priveşte discuţia înregistrată în mediu ambiental şi din care rezultă recunoaşterea sa de restituire a sumei de … (…) către …, probatoriul administrat până în prezent este insuficient în dovedirea infracţiunii de luare de mită şi că fapta nu are legătură cu atribuţiile sale de serviciu.”

Despre înregistrările cu Mircea Beuran

”Relevante, sub aceste aspect, sunt interceptările realizate în cauză de unde rezultă recunoaşterea explicită a inculpatului …(…) că în data de …2018, a primit suma de … (…) de la …, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, în sensul de a propune scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată în specialitatea … realizată (și) prin propunerea spre aprobare a statelor de funcții, respectiv pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către denunțătoare”, se mai arată în încheierea deciziei.

Într-o discuție ambientală prezentată la dosar drept dovadă, Beuran este acuzat că s-a prevalat de propria turpitudine și că și-a folosit ascendentul profesional asupra denunțătoarei și i-a sugerat posibilitatea de a încheia toate relațiile de colaborare cu aceasta (într-un mod nefavorabil acesteia, câtă vreme inculpatul era și coordonatorul lucrării de doctorat al martorei).

Citeşte şi Denunţătoarea doctorului Beuran, dezvăluiri incredibile: „Nu este moral să oferi bani, dar nu am avut altă soluţie”

Legat de acest aspect, se va observa că, după primirea mitei, inculpatul a tergiversat rezolvarea problemei legate de obținerea postului, deși i-a întreținut permanent iluzia denunțătoarei (timp de peste 1 an!) cum că ar fi posibil să îi fie, într-un final, satisfăcute cerințele. De altfel, nici după discuția (finală și definitorie) din ….2020 (înregistrată în mediul ambiental), în care a recunoscut primirea mitei, inculpatul nu a înțeles să restituie imediat cei …, prețul „vânzării” postului, ci a continuat să îi ofere „speranțe” denunțătoarei”, se arată în motivare.

”Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupției din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia. De asemenea, sunt relevante și modul şi împrejurările de comitere a infracțiunii. Astfel, inculpatul a săvârșit infracțiunea în însăși instituția în care lucrează, în biroul său și a primit mita cu o condamnabilă ușurătate. Simptomatică este, în acest sens, lejeritatea cu care inculpatul, în discuțiile pe care le poartă cu martora, alternează afirmațiile relative la atribuțiile sale de serviciu cu cele privind sumele de bani pe care le-a primit cu titlu de mită”, se arată în document.

Medicul Mircea Beuran va fi cercetat în arest la domiciliu. Magistraţii au respins, vineri, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a chirurgului Mircea Beuran, acuzat că a primit mită 10.000 euro pentru scoaterea la concurs şi facilitarea obţinerii unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Cea care l-a denunţat este o femeie, medic-chirurg, aflată în subordinea medicului Beuran la Spitalul Floreasca.