Mugur Isărescu: Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că, dacă un bancher dă credit unei societăţi cu capital negative, “nu este chiar penal, dar nici departe”, explicând că acest lucru înseamnă că dă bani cuiva care ştie că nu are de unde să-i returneze, nu are nicio garanţie.

19 ian. 2023, 15:03
Mugur Isărescu: Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe

Mugur Isărescu le recomanda românilor ceai de tei în perioada de criză, iar celor cu probleme la plata ratelor să nu mai facă vreun credit deoarece nu au „pistolul la tâmplă”. Acum, guvernatorul a luat în vizor băncile care creditează uşor firmele şi populaţia.

Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferinţă privind lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022, că băncile din România au o capitalizare mai bună decât media europeană.

“Noi am avut, în ceea ce priveşte rata fondurilor proprii, de la început, preocuparea de a cere băncilor să fie bine capitalizate pe fondurile proprii. Şi suntem chiar cu o capitalizare mai bună decât media europeană, or fi ţări europene cu o rata fondurilor proprii peste noi, dar suntem pe verde. Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. (…) Rezolvarea problemei creditelor neperformante în România a fost o evoluţie pozitivă, care ne-a salvat de necazuri şi stăm acum chiar mai bine decât media europeană”, a afirmat Mugur Isărescu.

Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

El a mai declarat că dacă un bancher dă credit unei societăţi cu capital negativ “nu e chiar penal, dar nici departe”. “Haideţi, domnule guvernator, că băncile astea din România suflă şi în iaurt. Păi, ce să facă domnu’, i-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăţi cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Înseamnă că dă bani cuiva care ştie de la început că nu are de unde să dea înapoi, nu are nicio garanţie. Dar au şi ei dreptate, cei care zic despre prietenii noştri, bancherii comerciali. (…)  Dacă dai credite numai cu garanţii imobiliare şi nu reuşeşti să îţi creezi o echipă care să finanţeze businessul, garanţie mai bună decât un business care să fie fluid, nu prea poţi să găseşti. Pentru credit pe bază de analiză bilanţieră şi în baza planurilor de afaceri trebuie şi expertiză, trebuie şi încredere. Încrederea este esenţială în sectorul bancar. Altfel, vine direcţia noastră de supraveghere şi îl trage de urechi. Pe ce bază ai dat creditul ăsta, mai ales dacă el devine neperformant”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Isărescu: În România este inflaţie, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că în România este inflaţie şi ”ne batem cu ea”, menţionând că trebuie asigurată stabilitatea financiară, iar apoi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat.

Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferinţă privind lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022, că peste tot în lume a a avut loc o creştere a inflaţiei şi că România care era pe locul întâi în acest clasament din Uniunea Europeană a ajuns acum pe locul opt.

VOUCHERE FACTURI 2023. E obligatoriu, informaţie oficială pentru cei care NU stau la adresa din buletin

“Ne-am preocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume s a întâmplat, asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm şi facem comparaţii, că nu poţi să te uiţi numai la tine trebuie să te uiţi şi ce se întâmplă în lume, nu? Din 2019, în condiţiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară, vedeţi curba, cu un an înainte era chiar pe locul întâi, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul opt”, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, datele sunt ceva mai mici pentru că este vorba de indicele european armonizat ca să putem să facem comparaţii.
”Vezi la România 14,6 să ne putem compara cu alte ţări. Şi ţări cu care obişnuiam în trecut să spunem concurăm în sensul de hai să luăm modelul Poloniei, să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei şi aşa mai departe, au avut o inflaţie care, comparativ, ne-a depăşit. Mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? În România este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat”, a mai afirmat Isărescu.