Mugur Isărescu: „Gaura de 20 de miliarde de la buget e o obscenitate”. Ce spune guvernatorul BNR despre preţuri şi impozitarea progresivă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că impozitul progresiv este o problemă politică, precizând însă că România trebuie să iasă din poziţia de deficit excesiv, fiind singura ţară europeană cu un asemenea deficit. El a fost întrebat şi despre gaura din buget de 20 de miliarde de lei, menţionând că nu lucrează cu asemenea noţiuni, care “sunt uşor obscene”.

12 mai 2023, 12:57
Mugur Isărescu: „Gaura de 20 de miliarde de la buget e o obscenitate”. Ce spune guvernatorul BNR despre preţuri şi impozitarea progresivă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că impozitul progresiv este o problemă politică, precizând însă că România trebuie să iasă din poziţia de deficit excesiv, fiind singura ţară europeană cu un asemenea deficit.
El a fost întrebat şi despre gaura din buget de 20 de miliarde de lei, menţionând că nu lucrează cu asemenea noţiuni, care “sunt uşor obscene”.

Mugur Isărescu a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, ce ar înseamna pentru România o revenire la impozitul progresiv.  “Este o problemă politică. Noi încercăm pe toate căile să fim neutri politic. Singurul lucru pe care îl prezentăm cu tărie în toate comunicatele Băncii Naţionale, şi ăsta este şi răspunsul meu, este că ajustarea fiscală trebuie făcută, este esenţială. România trebuie să iasă din poziţia aceasta de deficit excesiv. Suntem singura ţară europeană cu un asemenea deficit şi ne costă. Ne costă şi bugetul, costă şi ţara, aţi văzut, avem prime de risc mare. Într-adevăr, nu este simplu din punct de vedere politic şi social pentru că, de exemplu, o normalizare a situaţiei impozitării când ai atât de multe excepţii pe partea de fiscalitate, situaţii preferenţiale, observaţi cum este…când ai o preferinţă fiscală spui ”Îţi dau un avantaj pe un termen limitat, unul, doi, patru ani”. La un moment dat trebuie să renunţi, toată lumea să plătească aceleaşi impozite. Şi acest lucru aţi văzut cum este perceput. Se majorează impozitele”, a declarat guvernatorul BNR.

Ordonanţa austerităţii a fost aprobată cu modificări. Adrian Câciu: „Este necesară o reanalizare a schemei pe energie”. De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați UPDATE
El a precizat că Banca Naţională nu îşi permite să dea soluţii legate de această problemă. “Problema nu este nici la noi, nici la tehnicieni, tehnicienii o să pună pe hârtie rapid o soluţie. Problema este politică, cum discuţi cu societatea ca să nu creezi alte probleme sociale şi politice. Noi am colaborat foarte bine cu Guvernul şi dacă avem această realizare cu inflaţia nu este numai din politica monetară, vine şi din această foarte bună colaborare cu Guvenul şi cred că şi stabilitatea politică ne-a ajutat şi ne ajută foarte mult. Dar nu ne permitem să dăm noi soluţii. Eu am fost în politică. Am fost un an şi mi-a fost suficient”, a mai afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai fost întrebat şi despre gaura în buget de 20 de miliarde de lei.

“Noi nici nu lucrăm cu noţiuni din acestea. Sunt uşor obscene. E un deficit după cum calculează fiecare”, a răspuns Isărescu.

Marcel Ciolacu, despre cota unică versus impozitul progresiv: „Nu poţi să nu ai profit în România, înţeleg, ai 100 000 de angajati, dar nu se poate să nu faci niciodată profit în România, noi suntem pe pierdere, dar toate companiile româneşti îl plătesc!”| EXCLUSIV

 

Isărescu, întrebat despre preţul alimentelor: Ceea ce aproape suntem siguri, nu vor mai fi creşteri mari de preţuri în perioada următoare/ România, atât timp cât e ţară agricolă, va avea preţuri mai mici la alimente, dar fără diferenţe mari faţă de UE

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că în perioada următoare nu se vor mai înregistra creşteri mari de preţuri la alimente, menţionând că România, atât timp cât este o ţară agricolă, va avea preţuri mai mici la alimente, dar nu vor fi diferenţe mari faţă de preţurile înregistrate în Uniunea Europeană.

Mugur Isărescu a fost întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, dacă ar trebui să ne obişnuim cu preţurile mari la alimente sau vom începe să vedem o uşoară scădere.
“Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe. Am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de lună mai sunt trufandale şi de regulă sunt mai scumpe. Vorbim de produse agro-alimentare, mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri, că aşa se întâmplă, sunt sezoniere. S-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult – uleiul comestibil. La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale. Ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare”, a transmis guvernatorul BNR.

El a precizat că preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană.  “Trebuie să fim atenţi când ne uităm la aceste mişcări relative şi la nivelul absolut al preţurilor. Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România, la produsele agroalimentare decât în restul Europei. Poate că şi dumneavoastră, şi alţii, dacă BNR ar face o asemenea analiză, am putea să fim acuzaţi că suntem tendenţioşi, dar cineva trebuie să facă şi o analiză asupra nivelurilor absolute ale preţurilor la produsele agroalimentare. Sunt,  după calcule pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm inevitabil ne apropiem de ei. Asta v-o spun nu ca guvernator, ci ca cercetător”, a mai declarat Mugur Isărescu.

El a completat afirmând că România va avea preţuri mai mici la alimente, dar nu vor fi diferenţe atât de mari comparativ cu preţurile din Uniunea Europeană. “Nu să o egalizăm preţurile la Bucureşti ca la Paris, dar noi ne-am uitat şi în istorie, la 1900, preţurile în Bucureşti, Le Petit Paris, erau mult mai ieftine decât Parisul celălalt. Am văzut şi nişte turişti americani care se minunau cât de ieftin e. S-au dus în Piaţa Obor, ce ieftine sunt preţurile. Noi le percepem altfel. Îmi întreb de multe ori colegii care mai merg prin piaţă: ”Cum simţiţi că sunt preţurile şi care este percepţia pieţei?”. Să nu transmiteţi acest mesaj de la mine, nu se vor egaliza. România, atât timp cât e o ţară agricolă, va avea preţuri mai ieftine la alimente. Dar nu mai putem să vorbim de diferenţe atât de mari de preţuri şi faptul că ne integrăm în Uniunea Europeană vine cu un cost”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai fost întrebat dacă românii vor ajunge să plătească mai puţin pentru alimente.“Există un cost. România se integrează în Uniunea Europeană, devine ţară europeană şi vor creşte şi salariile, vor creşte şi anumite preţuri, putem să păstrăm un echilibru între ele. Lumea este o lume inflaţionistă. Am fost prima oară în SUA în 1976, intrai cu un dolar în McDonald’s şi plecai cu rest. Mâncai şi un Big Mac, luai şi un suc, luai şi o plăcintă de cireşe şi plecai cu 20 – 30 de cenţi. Acum nu mai intri în   McDonald’s fără 10 dolari ca să iei acelaşi lucru. Asta este lumea, este o lume a inflaţiei, nu este o lume a deflaţiei. De la Al Doilea Război Mondial avem inflaţie permanentă”, a mai transmis Mugur Isărescu.