Ministrul Sănătăţii: „Nu mai avem acum pârghii ca să controlăm epidemia”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avertizat luni că transmiterea noului coronavirus se va accentura în România, în condiţiile în care pacienţii se pot externa la cerere şi nu există legi prin care să fie obligaţi să stea acasă în izolare.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 16:55
Ministrul Sănătăţii: „Nu mai avem acum pârghii ca să controlăm epidemia”

„De ieri până astăzi am avut 550 de persoane care s-au externat. Dintre ei sunt şi asimptomatici”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că pacienţii care au cerut externarea sunt din toate spitalele şi au solicitat ieşirea din spital pe propria răspundere.

„Recomandăm corpului medical să facă un examen complet al fiecărui pacient care solicită externarea, să li se explice ce patologii are încă o dată , care este evoluţia lui, ce a trebui să facă, care ar trebui să fie tratamentul”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Ce trebuie să facă pacienţii care se externează la cerere

„Dacă nu acceptă şi în continuare vrea să plece în continuare la domiciliu, i se explică care ar fi recomandările, dar în acelaşi timp i se spune că izolarea este obligatorie, dar şi i se spune şi că va face obiectul unei anchete epidemiologice, întrând sub incidenţa Codului Penal privind zădărnicirea transmiterii bolilor”, a menţionat Nelu Tătaru.

Dr. Alexandru Rafila, avertisment despre coronavirus pentru românii care merg în vacanţă pe litoral. „Dacă mergi la club, se ia”

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa ca Parlamentul să aprobe în regim de urgenţă, într-o săptămână proiectul de lege propus de Guvern privind posibilitatea carantinării şi izolării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, în acord cu decizia CCR.

„Când nu mai avem niciun fel de pârghie, transmiterea comunitară se va accentua. Suntem într-o creştere progresivă.

Astăzi sunt doar 250 de cazuri. Ieri au fost recoltări şi s-au lucrat doar 4.600 de teste. Încă sunt 227 de pacienţi în Terapie Intensivă. Au fost în ultimele 24 de ore 18 decese.

Suntem la nivelul săptămânii a doua şi a treia din luna aprilie”, a explicat Nelu Tătaru.

Virgil Musta, despre posibilitatea infectării cu coronavirus de la aerul condiţionat: „Există acest risc. Cred că aici este cheia”