Armata intervine la Tăndărei unde sute de romi întorşi din străinătate nu respectă izolarea. Tătaru: Se poate ajunge şi la carantinare

Armata a fost trimisă la Ţăndărei pentru a-i stăpâni pe romii care s-au întors din ţări străine si nu respectă regulile de izolare. Orasul din Ialomiţa a devenit un adevărat focar, iar autorităţile se tem să nu se repete si acolo scenariul de la Suceava. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat referitor la situaţia de la Ţăndărei, că "în contextul situației locale, se poate ajunge și la carantinare".

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 10:19
Armata intervine la Tăndărei unde sute de romi întorşi din străinătate nu respectă izolarea. Tătaru: Se poate ajunge şi la carantinare

„Fiecare focar e evaluat. Sunt mai multe focare mici. În contextul situației locale, se poate ajunge și la carantinare. Autoritățile locale trebuie să facă ce e necesar pentru a îi ține în case”, a declarat Nelu Tătaru referitor ca cazul din Ialomiţa.

Citeşte şi: Toniţa Manea, prefect de Ialomiţa: „Am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi voi propune carantinarea oraşului Ţăndărei”

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică ca oraşul Ţăndărei să intre în carantină, propunerea fiind transmisă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Prefectura Ialomiţa, citată de Agerpres.

Hotărârea a fost luată din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână şi de contacţi ai persoanelor respective aflaţi în izolare.

„Am avut întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a propus majorarea efectivului de forţe de ordine de la Ţăndărei. Am aprobat 6 patrule mixte de poliţie plus jandarmi.

Nu respectă şi nu au respectat încă de la început, nici măcar recomandările minime, nici cele de la nivel local, judeţean sau naţional. Astăzi am convocat din nou comitetul, la ora 12, şi voi propune carantinarea oraşului Ţăndărei, având în vedere că deja sunt 4 persoane decedate. Dacă sunt mai mult de 3 cazuri cu legătură epidemiologica între ele, se poate impune carantina.

Ei au venit pe rând (nr. din străinătate), nu deodată. Au fost luaţi în evidenţele DSP, am monitorizat cu foarte multă atenţie, având în vedere specificul localităţii, dar dacă ei nu au înţeles să se izoleze, am ajuns în această situaţie.”, a declarat Toniţa Manea, prefectul judeţului Ialomiţa, la România TV

În judeţ Ialomiţa au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se află în carantină, iar 2.429 – în autoizolare şi sunt monitorizate la domiciliu.

Într-un singur cartier al orașului, numit Strachina, au fost înregistrate patru decese și s-a constatat că localnicii nu au respectat măsurile impuse de autorități, ieșind în oraș fără nici o opreliște. Potrivit Rador, peste 800 de romi din Țăndărei s-au întors în ultima lună din străinătate și au transmis noul coronavirus în comunitate.

Citeşte şi: Ţăndărei, locul unde oamenii au chefuit cu coronavirusul. Reportaj despre inconştienţă şi neputinţă

Nu doar la Ţăndărei sunt probleme. Comuna Bărbuleşti din Ialomiţa, o altă localitate în care s-au întors sute de romi din străinătate, a fost încercuită de forte de ordine vineri dimineaţă.