Nelu Tătaru, despre cazurile de COVID-19 din România. „Suntem în faza de stabilizare”

Nelu Tătaru, despre cazurile de COVID-19 din România. Ministrul Sănătăţii susţine că România s-a apropiat de valul doi al pandemiei COVID-19, însă situaţia din ultimele zile arată o stabilizare a numărului de infectări cu noul coronavirus.

20 nov. 2020, 10:13
Nelu Tătaru, despre cazurile de COVID-19 din România. „Suntem în faza de stabilizare”
Nelu Tătaru, despre cazurile de COVID-19 din România

„Noi am apropiat valul unu de valul doi. Suntem într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri la maxim la 9.000 – 10.000, după cum am vazut în ultima săptămână. Dar, în acelaşi timp, suntem şi în faza în care gestionăm cazurile care ajung în Terapie Intensivă. Acestea sunt cazurile care au apărut, să spunem, ca şi cazuri noi în urmă cu 10 – 14 zile şi s-au agravat”, a declarat Nelu Tătaru, conform Rfi.ro.

Ministrul Sănătăţii a avertizat că există situaţii în care capacitatea din secţiile de Terapie Intensivă este la maximum, precum s-a întâmplat în Bucureşti.

„Pe tot parcursul acestei pandemii, am avut momente în care fiind ocupate paturile de terapie intensivă din București, le-am dirijat către teritoriu sau județele limitrofe, acolo unde erau locuri. Terapia Intensivă este o secție unde e o dinamică continuă”, a adăugat Tătaru.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu face acuzaţii grave la adresa guvernanţilor. „Nelu Tătaru şi PNL vor să se folosească de nenorocirea de la Piatra Neamţ pentru a acapara şi mai multă putere”

Nelu Tătaru, despre cazurile de COVID-19 din România. „Sunt pacienți care se agravează”

„Sunt pacienți care se agravează și sunt trecuți de pe secție pe Terapie Intensivă, după cum sunt pacienți care se ameliorează și sunt trecuți pe terapie intermediară sau pe secție sau după lupta cu boala mulți decedează. Deci, numărul de locuri este fluctuant de la o zi la alta și în timpul unei zile. Noi, în ultimele două săptămâni, avem în aceste Terapii Intensive și Inspecția de Stat pentru a evalua dinamica din aceste paturi, câți pacienți sunt intubați, (…) câți sunt cu grad de insuficiență respiratorie pe oxigenoterapie și câți pot fi trecuți pe secție sau pe terapie intermediară pentru a putea gestiona terapia intensivă”, a explicat ministrul Sănătăţii, conform sursei citate.

Citeşte şi: Nelu Tătaru anunţă suplimentarea paturilor la ATI: Vor fi operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă

Ministrul Sănătăţii: „Este un moment în care pacienții din București sunt dirijați către teritoriu”

„Da, într-adevăr, este un moment în care pacienții din București sunt dirijați către teritoriu. S-a întâmplat în mai multe rânduri în momentul în care erau paturi care urmau să fie ocupate de cei care se aflau deja în spital și se agravau, iar pacienții noi care veneau în UPU și aveau nevoie de Terapie Intensivă erau dirijați către spitale apropiate sau chiar din teritoriu mai la distanță.(…)

Fiecare caz este evaluat personal. Fiecare caz are o evoluție personală. Avem o ameliorare poate, dar poate și o recădere în zilele următoare și atunci pentru un pacient aflat în terapie intensivă trebuie privită cu atenție și o perioadă de ameliorare, fiindcă trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca perioada foarte critică”, a mai precizat dr. Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu atacă Guvernul PNL. „Banii țării sunt azi pe mâna Clanului Cămătarilor liberali. Ascund bugetul fiindcă nu vor să răspundă”