Nelu Tătaru, despre noi restricţii în România: „Le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată”

Ministrul Sănătăţii a declarat, luni, că nu crede că autorităţile vor face "lockdown", însă ia în calcul varianta impunerii de restricţii la nivel local "în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată". Nelu Tătaru mai spune că astfel de măsuri vor fi aplicate până când se va înregistra o scădere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 20:31
Nelu Tătaru, despre noi restricţii în România: „Le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată”

„Eu nu cred că vom face lockdown. În restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată, măsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătăţii, la postul B1 TV.

Nelu Tătaru, despre extinderea COVID-19 în România. „Noi avem o transmitere. Focarele se dezvoltă apoi în comunitate”

Ministrul Sănătăţii a subliniat că portul măştii, respectarea măsurilor de igienă şi a celor de distanţare au dus la scăderea numărului de infectări în alte ţări din lume.

„Din punctul meu de vedere, sunt niște repere pe care trebuie să le avem. Demonstrația pe care am făcut-o atât noi, cât și organizațiile internaționale este faptul că portul unei măști, o distanțare și un dezinfectant pot scădea numărul de infectări. Nu spune nimeni că îl putem opri la 0. Uitați-vă ce înseamnă raportări în niște țări care au trecut în valul 2, în vreme ce noi mergem pe un val 1 prelungit și cred că o să-l lipim și cu influențe din valul 2 din celelalte țări.

Această pandemie nu se tranșează în spital, în pre-spital. Sistemul medical va primi tot ce vine din teritoriu, dar ne întindem în acest moment. Suntem aceiași oameni de opt luni de zile. Mărim numărul de paturi, fac deplăsările în țară, asigur o rezervă pentru tot ce înseamnă cazurile care vor veni, asigurăm rezerve”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Pacienţii asimptomatici cu COVID-19 vor fi monitorizaţi cu o aplicaţie. Vor afla prin SMS sau e-mail dacă sunt infectaţi

Locurile în care se transmite cel mai mult noul coronavirus

„Noi avem o transmitere. Focarele se dezvoltă apoi în comunitate, în transmitere liberă. Sunt locuri unde se produce infectarea – și, din evaluările noastre, sunt evenimente private, transportul în comun de navetiști sunt cele mai importante – și sunt locuri unde se fac focarele, unde merg acești oameni care coboară din acele autobuze, acei oameni care se întorc de la acele evenimente”, a mei explicat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a fost întrebat despre posibilitatea reintroducerii carantinei, o măsură pe care Franţa a adoptat-o în marile oraşe de mai bine de o săptămână. Şeful Executivului a explicat că aşteaptă să vadă eficienţa măsurilor adoptate de autorităţi şi că în momentul de faţă nu ia în calcul un astfel de scenariu.

Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre reintroducerea carantinei. „Obiectivul nostru este să nu afectăm economia”