Neurochirurgul Vlad Ciurea: Să trecem de COVID şi scoatem şi botniţa. Ce spune despre sechelele cu care rămân unii pacienţi după covid

Neurochirurgul Vlad Ciurea a făcut câteva precizări referitoare la cei care consideră că masca este ca o botniţă. Acesta spune că masca este doar un mijloc simplu de protecţie şi îi îndeamnă pe români să o poarte. Neurochirurgul a vorbit şi despre sechelele cu care rămân unii pacienţi după COVID. 

RomaniaTV.net
13 oct. 2020, 07:54
Neurochirurgul Vlad Ciurea: Să trecem de COVID şi scoatem şi botniţa. Ce spune despre sechelele cu care rămân unii pacienţi după covid

„Cred că aici este un defect de explicare. În primul rând, toți, cum ascultăm agentul de circulație, așa și noi, ascultăm specialiștii. Ce spun specialiștii în boli infecțioase? Specialistul spune, în afară de igienă, purtați mască! Pentru dumneavoastră, ca să vă protejați, și în al doilea rând ca să nu expectorați pe cel dinaintea dumneavoastră. Eu așa sunt de obișnuit cu masca încât aici nu știam cum să fac să-mi pun. M-am obișnuit toată ziua să am mască. Nu e nimic grav în problema aceasta, nu ca frumusețe… vă dați seama ce mijloc simplu, simplu de protecție! Cățelul ăla pe care îl ducem în parc și spune ‘Puneți-i botniță’ că e pericol, nu? Îi pui botnița repede, dar nu cumva comentezi. Cuțu-cuțu, trebuie să-i pui botniță, că e rău, dar omul? La ăla respectă, îl vaccinăm, dar pe om nu!

Să trecem de COVID și scoatem botnița! E temporară! Și atunci devenim liberi”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea la Digi24.

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a mai declarat că simptomele „ceții” din creier – durere de cap, amețeală, lipsa coerenței verbale, confuzia, dificultățile de concentrare – apar la unii pacienți de COVID-19 ca sechele. Acesta spune că sistemul nervos nu trebuie forțat cu medicamente sau stimulente când apar simptomele neurologice specifice după o îmbolnăvire și un tratament dur.

„80% dintre pacienţi au simptome neurologice, ceea ce este foarte mult. Apar Foarte mul la persoanele în vârstă, foarte puțin la persoanele tinere. În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare. Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Parcă sunt beat, confuz, nu sunt prezent, parcă sunt în altă lume și nu reușesc nici să mă adun. Au găsit un termen: brain fog. Fog înseamnă ceață.

Sistemul nervos, creierul, se află în ceață, în plutire, nu reușesc să fiu eu. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale”, a spus neurochirurgul.

Citeşte şi A început carantinarea pe cartiere. Oamenii au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a ieşi din cartier