Nicuşor Constantinescu a redevenit preşedinte al CJ Constanţa, cu condiţia să nu se ducă la serviciu

Pus în libertate de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, Nicuşor Constantinescu revine pe funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, funcţie din care fusese suspendat prin ordin al prefectului, însă doar teoretic. Practic, potrivit deciziei instanţei de judecată care a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, el nu are voie nici măcar să se apropie de instituţie, informează cugetliber.ro.

RomaniaTV.net
08 dec. 2014, 19:16
Nicuşor Constantinescu a redevenit preşedinte al CJ Constanţa, cu condiţia să nu se ducă la serviciu

În luna august, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a emis ordinul prin care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost suspendat din funcţie.

„Având în vedere comunicarea Curţii de Apel Bucureşti înregistrată la Instituţia Prefectului judeţului Constanţa cu nr. 7988/11.08.2014 a dispozitivului încheierii Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în temeiul prevederilor legale, am emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu până la încetarea măsurii arestării preventive”, transmitea prefectul Constanţei, Radu Volcinschi.

În cursul zilei de vineri, 5 decembrie, magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa au înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar. Astfel, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, ordinul de suspendare emis de prefect şi-a încetat efectele. În consecinţă, Nicuşor Constantinescu nu mai este suspendat din funcţie.

Totuşi, el nu se poate întoarce la serviciu, pe motiv că judecătorii îi interzic acest lucru. Concret, pe timpul cât se află sub control judiciar, Nicuşor Constantinescu trebuie să respecte mai multe obligaţii impuse de lege. Astfel, printre acestea se află şi obligaţia de a nu lua legătura cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, va fi cercetat sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a contestat la Curtea de Apel Constanţa decizia magistraţilor Tribunalului Constanţa, din 2 decembrie, de respingere a solicitării privind înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a rămas în spatele gratiilor după ce, la sfârşitul lunii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia faţă de măsura arestării preventive într-o altă cauză şi a dispus cercetarea sub control judiciar.

Pe 7 noiembrie, magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat un al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, la o zi după ce judecătorii Tribunalului Bucureşti au confirmat arestarea preventivă a acestuia într-un alt dosar.

La Constanţa, Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal.

La Bucureşti, acesta este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

Nicuşor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie la Bucureşti, din Turcia, după ce fusese reţinut de Poliţia din Istanbul.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanţele din România, deoarece nu s-a mai întors în ţară la data stabilită de procurorii DNA.