Noua Casă 2023. Ce salariu trebuie să aibă românii ca să poată lua un credit pentru locuințe

Programul Noua Casă va începe în aproximativ două săptămâni, iar românii care vor să își cumpere o locuință trebuie să pregătească un avans de 5%, dacă prețul este până în 70.000 de euro.

24 ian. 2023, 08:53
Noua Casă 2023. Ce salariu trebuie să aibă românii ca să poată lua un credit pentru locuințe
Ce salariu trebuie să aibă românii ca să poată lua un credit pentru locuințe

Ce salariu trebuie să aibă românii ca să poată lua un credit pentru locuințe. Chiar dacă salariile au crescut de la 1 ianuarie 2023, odată cu ele au crescut și dobânzile la creditele bancare atât cele bazate pe ROBOR, cât și cele calculate în funcție de IRCC.

Citește și Vești bune pentru români! Programul Noua Casă continuă și în 2023. Valoarea maximă a creditului care poate fi acordat

Ce salariu trebuie să aibă românii ca să poată lua un credit pentru locuințe

În acest an, românilor le va fi mai greu să își cumpere o locuință pe baza unui credit și asta pentru că au nevoie de un salariu mai mare pentru a se încadra, fie că este vorba de programul Noua Casă, fie de un credit ipotecar.

Ministerul Finanțelor a anunțat că acest program se adresează în primul rând tinerilor între 18 și 28 de ani, care nu câștigă destui bani pentru a strânge de un avans mai mare, dar care au nevoie de o locuință.

Acum, aceștia au  posibilitatea de a-și achiziționa o casă cu un avans de doar 5%, însă cu condiția ca locuința să coste cel mult 70.000 de euro. Aici sunt incluse locuințele mici precum: garsoniere ori apartament cu două camere, dacă vorbim de orașele mari, însă nu în zone foarte bune, sau nu în blocuri noi, unde de multe ori este depășit acest plafon.

Pentru astfel de locuințe, românii trebuie să dea un avans de aproximativ 3.500 de euro, iar creditul la bancă de 66.500 de euro.

Cu toate acestea, românii pot să apeleze și pentru o locuință mai scumpă de până la 140.000 de euro, dar în acest caz avansul crește la 15%. În acest caz, avansul va fi de 21.000 de euro, iar creditul de maximum 119.000 de euro.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor care vor să își cumpere o locuință cu programul Noua Casă este cine se va încadra pentru acest credit. Asta pentru că dobânzile au crescut foarte mult în ultimul an, iar cei care vor să apeleze la acest program trebuie să aibă venituri mai mari decât în anii precedenți, ca să poată să susțină o rată mai mare.

Ministerul Finanțelor a alocat un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă, în 2023.  Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, cu avans solicitat de 5% și de 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans solicitat de 15%.

Astfel, pentru o locuință de 70.000 de euro, rata lunară va fi de 2.373 de lei, arată calculele finzoom.ro. Iar cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, în acest caz este nevoie de un venit minim necesar de 5.273 de lei. Adică de un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

Pentru un apartament de 140.000 de euro avansul va fi mai mare și automat și rata lunară, care va fi de peste 4.246 de lei. Și în acest caz avem aceeași condiție, ca gradul de îndatorare să fie de cel mult 45%, și atunci venitul lunar trebuie să fie cel puțin 9.436 de lei net.

Citește și Roxana Nemeș, primele imagini din noua casă. „Sper ca la finalul verii să fac baie în piscina noastră” VIDEO