Nouă regulă a BNR: Vrei casă prin credit în valută? Dai un avans de minim 25%

BNR s-a răzgândit din nou. Noul regulament de creditare conţine măsuri stricte pentru acordarea creditelor ipotecare în valută. Asta deşi săptămâna trecută guvernatorul a declarat că acest tip de împrumut nu trebuie omorât, fiind în pericol construcţia de locuinţe.

RomaniaTV.net
01 nov. 2011, 10:29
Nouă regulă a BNR: Vrei casă prin credit în valută? Dai un avans de minim 25%

Potrivit noului regulament de creditare publicat deja în Monitorul Oficial, cine va dori să-şi cumpere o casă cu bani împrumutaţi de la bancă va trebui să aibă un avans minim de 25% pentru euro şi de 40% pentru alte valute.

În schimb, avansul pentru creditele în monedă naţională va fi de doar 15%. Măsura se va aplica pentru cei care nu au salarii în monedele în care se împrumută.

Regulile sunt mai permisive pentru cine se împrumută în valuta în care este plătit. Nu vor fi, însă, afectate de noul regulament locuinţele achiziţionate prin Programul Prima Casă.

BNR a frânat serios şi creditul de consum în valută. Orice astfel de împrumut va trebui returnat în maximum cinci ani, iar garanţiile cerute vor fi de 133% din valoarea creditului. Noile restricţii se vor aplica începând cu 1 februarie 2012.