Noua schemă de tratament aplicată pacienţilor cu COVID-19 din Timişoara funcţionează. Niciun pacient nu a mai avut nevoie de intubare

Noua schemă de tratament pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, care include anticoagulante, antivirale şi antiinflamatorii, a început să dea roade, astfel încât aceştia nu au mai ajuns să aibă nevoie de ventilaţie mecanică, a declarat dr. Virgil Musta pentru news.ro.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 09:51
Noua schemă de tratament aplicată pacienţilor cu COVID-19 din Timişoara funcţionează. Niciun pacient nu a mai avut nevoie de intubare

Medicul Virgil Musta a declarat că, după o lună de la impunerea unei noi scheme de tratament pentru pacienţii cu COVID-19, în special cazurilor grave, rezultatele sunt pozitive.

Am făcut o analiză sumară în care am văzut că de aproximativ o lună, de când dăm tratatament anticoagulant precoce la pacienţii noştri, nu am mai avut bolnavi care să ajungă pe Terapie Intensivă. Toţi evoluează în forme medii sau severe ale bolii, dar nu au ajuns la intubare. Dacă ei ajung în timp util la spital, să se poată introduce corticoterapia, au şanse mai mari decât pentru cei care ajung direct pe ATI”, a precizat medicul Virgil Musta.

Citeşte şi Cum au reuşit medicii timişoreni să nu se infecteze cu COVID-19. Dr. Musta: „Bătălia se câștigă şi în organizarea din spitale”

Noua schemă de tratament vizează modularea şi inhibarea inflamaţiei, a mai spus medicul.

Este vorba despre terapia antivirală, unde apar o serie de noi medicamente, terapii, cum este cea cu imunoglobuline, cu plasmă, cum este Remdesivirul, la pacienţii de la Terapie Intensivă. Sunt diferite antivirale care încearcă să diminueze cantitatea de virus, care conduce la procesul inflamator. A doua direcţie este cea de coagulare, pentru că s-a constatat că există o hipercoagulitate în această boală şi inflamaţia stimulează coagulitatea. La necropsie, în ţări precum Italia şi Elveţia, care au fost mult înaintea noastră, s-a constatat un număr foarte mare de pacienţi care au prezentat tromboze pe vasele pulmonare. S-a presupus că există aceste complicaţii şi atunci eu am studiat aceste analize ale lor şi am introdus acest tratament, ca să prevenim aceste cascade patogenice. A treia direcţie de tratament este cea de diminuare a inflamaţiei, pentru că virusul produce o reacţie cu eliberare de toxine. Sunt medicamente care modulează şi inhibă aceasta inflamaţie. Jocul pe care îl facem este între «când dai» şi «în ce doze dai» acest tratament„, a explicat reputatul medic infecţionist.

În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara mai sunt internaţi puţin peste 80 de bolnavi infectaţi cu coronavirus. De la începutul pandemiei, în spitalul din Timişoara au fost vindecaţi peste 420 de pacienţi, unii dintre ei aduşi din alte judeţe.