O femeie de 83 de ani din Bistriţa, confirmată cu noul coronavirus, refuză să se interneze. Şefa DSP: „S-a apelat la Poliţie”

Caz neobişnuit în judeţul Bistriţa-Năsăud. O femeie de 83 de ani din localitatea Măgura Ilvei a fost depistată cu noul coronavirus, însă a refuzat să fie internată la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, susţine că va fi nevoie de o hotărâre judecătorească pentru ca autorităţile să o poată transporta forţat la spital pe bătrână.

RomaniaTV.net
11 mai 2020, 12:57
O femeie de 83 de ani din Bistriţa, confirmată cu noul coronavirus, refuză să se interneze. Şefa DSP: „S-a apelat la Poliţie”

Pensionara era vineri asimptomatică, iar medicul de familie a ţinut legătura cu ea pentru a-i urmări evoluţia.

„Nu s-a schimbat nimic în protocol, dar nu putem să o obligăm şi s-a apelat la Poliţie şi o să îi facă dosar penal. Medicul de familie este în legătură cu ea. Nu e simptomatică, dar eu sper ca o hotărâre judecătorească să ne ajute şi să o putem duce (la spital – n.r.), pentru că nu se poate să stea. Spitalul nu poate să elibereze tratament la domiciliu. Poliţia va face toate demersurile. (…) E primul caz în care ne confruntăm în sensul acesta, dar nici nu o putem lua cu forţa. Fără o hotărâre judecătorească nu o să putem face nimic”, a declarat Anca Andriţoiu, directorul DSP Bistriţa Năsăud, pentru Agerpres.

Şefa DSP Bistriţa Năsăud susţine că femeia nu prezintă simptome de COVID-19, însă este nevoie ca ea să fie monitorizată  în spital, ţinând cont de vârstă şi de comorbidităţi.

„Nu e în regulă, trebuie să o ducem la spital. Sigur, dacă nu are simptome de Covid, nu se face nu ştiu ce tratament, dar, totuşi, trebuie cineva să o monitorizeze în spital”, a afirmat Andriţoiu, conform sursei citate.

Şi fiul femeii de 83 de ani a fost confirmat cu noul coronavirus. Bărbatul locuieşte într-un alt imobil din localitatea Măgura Ilvei şi a fost transportat la spital, fără să se opună.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Femeia de 83 de ani a semnat că nu vrea să fie transportată la spital

Edilul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, a explicat că autorităţile au încercat timp de trei ore, vineri, să o convingă pe bătrână să meargă la spital pentru a primi tratamentul adecvat, deoarece suferă şi de alte boli. Cu toate acestea, pensioara a refuzat.

Femeia locuieşte în casă alături de fiica şi nepotul său, care se află în izolare. În schimb, ginerele s-a autoizolat la o altă adresă, unde are un teren agricol pe care îl lucrează.

Potrivit primarului, femeia de 83 de ani care a refuzat internarea este contact al unei alte persoane din comună confirmate cu Covid-19, care a vizitat-o.

Potrivit sursei citate, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud, Annabella Muzsi, a precizat luni că femeia de 83 de ani a semnat documentele prin care confirmă că nu doreşte să fie transportată la spital şi că în zilele care au urmat nu au mai fost primite solicitări pentru această persoană.

PROIECTUL DE LEGE privind măsuri contra COVID-19, adoptat de Guvern. Ce se întâmplă după 15 mai – VEZI DOCUMENTUL