O formă recombinantă de virus, cu evoluţie rapidă, a apărut la consumatorii de droguri

O variantă recombinantă a unui subtip al HIV, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia, a fost identificată şi la pacienţi din România, utilizatori de droguri intravenoase şi deţinuţi, boala pe care o generează având o evoluţie mai rapidă.
Iulian Tudor
26 nov. 2013, 13:56
O formă recombinantă de virus, cu evoluţie rapidă, a apărut la consumatorii de droguri

Declaraţia a fost făcută de managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, marţi, la o conferinţă care a marcat Ziua Mondială HIV.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat că a fost identificată noua formă recombinantă de virus şi la pacienţi români, utilizatori de droguri cu administrare intravenoasă şi la un grup de deţinuţi, potrivit Mediafax.

Această recombinantă şi-a făcut apariţia undeva în 2007, în Spania şi Portugalia, uşor, uşor a ajuns în Grecia, Bulgaria şi România. Prin analizele făcute la «Balş», am demonstrat că recombinantul acesta este foarte asemănător cu recombinantul din Grecia, deci există o similitudine cu circulaţia acestui virus în teritoriu şi are şi o particularitate clinică, în sensul că boala pe care o generează este o boală mai rapid progresivă, comparativ cu cea clasică din România. Trebuie să fim foarte atenţi la aceşti pacienţi şi la instituirea precoce a tratamentului. În momentul de faţă discutăm de aproximativ 175 de pacienţi„, a mai spus Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a adăugat că este foarte posibil că numărul celor infectaţi să fie mult mai mare.

Noi am dezvoltat programe prin care îi invităm să se testeze. După cum bine ştiţi, la «Matei Balş» avem un centru dedicat pentru cei care se droghează. Mulţi s-au prezentat. Ne folosim, de asemenea, de colaborarea cu ONG-urile. (…) Acest virus foloseşte un alt mecanism de intrare intracelular, care se asociază cu o particularitate a celulelor de apărare care fac să se creeze un conflict major între organism şi virus. Acest conflict major este cel care conduce la o evoluţie rapidă a bolii„, a mai spus Streinu-Cercel.

Managerul Institutului „Matei Balş” a precizat că, în ultimii ani, consumatorii de droguri au trecut de la heroină la etnobotanice, iar în prezent au revenit la heroină.

Spun cu încântare acest lucru, pentru că cei care se droghează cu etnobotanice îşi fac 14 – 15 administrări pe zi, în timp ce pentru heroină sunt două administrări pe zi, ceea ce înseamnă un risc diminuat de transmitere a virusului, iar pe de altă parte, conservarea capitalului venos al acestor persoane„, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Întrebat care ar putea fi pericolele în viitor pentru consumatorii de droguri, managerul Institutului „Matei Balş” a menţionat apariţia unei tulpini care să fie multirezistentă la medicamente antiretrovirale şi care să capete şi posibilitatea de transmitere la populaţie.

Alt pericol ar putea apărea în cazul în care nu reuşeşte testarea tuturor femeilor gravide pentru a evita transmiterea de la mamă la făt şi mai există un pericol din cauza întreruperii tratamentului fără sfatul medicului. Există o cohortă tânără, între 19 şi 24 de ani, care este obosită teraputic din cauza faptului că a ajuns la 15 – 16 scheme de tratament„, a mai spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

El a adăugat că România se înscrie în trendul european privind infecţia HIV/SIDA, riscul cel mai mare fiind în cazul homosexualilor şi al utilizatorilor de droguri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste două milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani, sunt infectaţi HIV, mulţi dintre ei neavând acces la îngrijirea şi susţinerea necesare stării lor de sănătate.

Mai mult, milioane de adolescenţi din toată lumea se află la risc de infectate cu HIV. Acoperirea parţială a serviciilor HIV pentru adolescenţi a determinat creşterea la 50 la sută a ratei deceselor SIDA, în cadrul acestei categorii populaţionale, comparativ cu scăderea de 30 la sută înregistrată între anii 2005-2012 la populaţia generală.

În plus, multe persoane tinere nu îşi cunosc statutul HIV. OMS recomandă guvernelor revizuirea legislaţiei pentru a facilita accesul adolescenţilor la serviciile de testare HIV, fără consimţământul părinţilor sau tutorilor. Ghidul specifică modalităţile prin care serviciile de sănătate pot fi îmbunătăţite, în special pe zona de suport social pentru persoane tinere. De asemenea, se pune accentul pe importanţa implicării acestei grupe de vârstă în construirea unui program centrat pe adolescenţi.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Sfaturi utile dacă ai uitat hainele în mașina de spălat. Cum scapi de miros
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile