O pictură rară, realizată de ultimul calif al Imperiului Otoman, vândută pentru 800.000 de dolari

O pictură în ulei considerată foarte rară, realizată de ultimul calif din dinastia conducătoare a Imperiului Otoman, care nu a mai fost expusă în public de multe decenii, a fost vândută cu 1,6 milioane de lire turceşti (804.000 dolari) la o licitaţie organizată duminică, informează Reuters.

RomaniaTV.net
07 oct. 2013, 10:24
O pictură rară, realizată de ultimul calif al Imperiului Otoman, vândută pentru 800.000 de dolari

Un colecţionar privat a achiziţionat pictura „Femei în curte”, realizată de Abdulmecid al II-lea în 1899, după o licitaţie foarte disputată. Preţul de pornire a fost de 1,2 milioane de lire turceşti (600.000 dolari).

Pictura prezintă mai multe femei semi-nud însoţite de eunucii din harem, în jurul unui bazin cu apă. Tabloul aduce unui omagiu zeiţei romane Venus, dar şi pictorilor orientalişti din secolul al XIX-lea, precum Jean-Leon Gerome.

Licitaţia a fost organizată de casa Alif Art din Istanbul. Premierul turc Tayyip Erdogan, al cărui partid are rădăcini profunde în islamul politic, evocă în mod frecvent domniile glorioase ale unora dintre sultanii otomani, care au condus vastul Imperiu Otoman, întins din Balcani şi până în Golful Persic, mai mult de patru secole.

Citeşte şi Tablouri ale lui Salvador Dali, neştiute până acum FOTO

Republica Turcia s-a format într-o parte a fostului imperiu, după Primul Război Mondial.

Existenţa tabloului „Femei în curte” nu era cunoscută până în 1990, când o fotografie a sa a apărut pe coperta unei reviste de artă, fără prea multe explicaţii. Pictura a rămas în secret într-o colecţie privată, până la această vânzare la licitaţie organizată duminică de casa Alif Art.

Abdulmecid al II-lea a fost încoronat prinţ al Imperiului Otoman, condus de vărul său Mehmed al VI-lea, până când sultanatul a fost abolit în 1922 de fondatorii republicii seculare turce.

Descoperă şi Tabloul INEDIT care a fost vândut cu 43,84 milioane de dolari

Mehmed al VI-lea a fost exilat, iar Abdulmecid a devenit calif, un titlu prin care conducătorii otomani deveneau liderii religioşi ai tuturor musulmanilor suniţi. Doi ani mai târziu, califatul a fost şi el abolit, iar Abdulmecid al II-lea a fugit la Paris, unde a murit în anul 1944.

Pe lângă vocaţia sa religioasă, Abdulmecid al II-lea a fost unul dintre cei mai mari artişti din perioada târzie a Imperiului Otoman. În zilele noastre, un autoportret al său este expus la Muzeul de Artă Modernă din Istanbul.