Oamenii de știință au spulberat cel mai comun mit al românilor. Ce se întâmplă de fapt dacă consumăm un pahar de vin pe zi

Cercetătorii britanici au spulberat mitul conform căruia un pahar de vin pe zi protejează organismul de bolile de inimă. Aceștia au arătat riscurile la care se expun persoanele care consumă regulat alcool.

22 ian. 2022, 23:04
Oamenii de știință au spulberat cel mai comun mit al românilor. Ce se întâmplă de fapt dacă consumăm un pahar de vin pe zi

Orice nivel de băutură poate afecta sănătatea organismului susține Federația Mondială a Inimii, spulberând ideea că un pahar de vin consumat zilnic este benefic pentru sănătate.

În cadrul unei noi conferințe, organizația a spus că dorește să „conteste noțiunea larg răspândită” conform căreia consumul de cantități moderate de alcool poate scădea riscul de boli de inimă și a cerut măsuri urgente pentru a combate creșterea globală a deceselor cauzate de alcool.

Ce cantitate de alcool ai voie să bei zilnic. Dacă depășești această doză poți să faci ciroză sau alte boli grave

Monika Arora, membru al comitetului de advocacy al WHF și co-autoare a studiului a declarat: „Reprezentarea alcoolului ca fiind necesar pentru o viață socială normală a distras atenția de la efectele nocive ale consumului de alcool, la fel ca afirmațiile frecvente și larg mediatizate în care consumul unui pahar de vin roșu pe zi, poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

Aceste afirmații sunt în cel mai bun caz dezinformate și în cel mai rău caz o încercare a industriei alcoolului de a induce publicul în eroare cu privire la pericolul produsului lor.”, a declarat Monika Aurora.

Aceste declarații vin după ce Colegiul Psihiatrilor din Marea Britanie a avertizat la începutul acestei săptămâni că milioane de britanici își provoacă rău prin consumul de alcool.

Potrivit noului briefing al Federației Mondiale a Inimii, peste 2,4 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza alcoolului în 2019.

Acest lucru este echivalent cu 4,3% din toate decesele la nivel global și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, se arată în comunicat.

Federația, care este o organizație neguvernamentală (ONG) care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că alcoolul este o „substanță psihoactivă și dăunătoare care poate provoca daune semnificative corpului uman”.

S-a spus că băutul crește riscul de boli cardiovasculare, cancer, boli digestive și răni.

„Dovezile sunt clare: orice nivel de consum de alcool poate duce la pierderea vieții sănătoase”, se spune.

„Studiile au arătat că chiar și cantitățile mici de alcool pot crește riscul unei persoane de boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli de inimă hipertensive, cardiomiopatie (boală musculară a inimii), fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii) și anevrism.

„Studiile care susțin contrariul se bazează pe cercetări pur observaționale, care nu țin cont de alți factori, cum ar fi afecțiunile preexistente și antecedentele de alcoolism la cei considerați a fi „abstinenti”.

Ţara în care oamenii pot cumpăra alcool şi canabis pe baza certificatului de vaccinare

„Până în prezent, nu a fost găsită o corelație sigură între consumul moderat de alcool și un risc mai scăzut de boli de inimă.” Matt Lambert, directorul executiv al Portman Group, care primește finanțare de la industria băuturilor și are firme care au aderat la codul său de practică, a declarat: „Este important să nu exagerăm riscul consumului moderat de alcool și să alarmăm excesiv consumatorii responsabili, care sunt mai mult decât să poată lua decizii în cunoștință de cauză și să se bucure de alcool în mod rezonabil dacă au ales să facă acest lucru, relatează irishexaminer.com.