Olaf Scholz, declaraţii pesimiste: „Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”

Războiul din Ucraina, împreună cu sancțiunile împotriva Rusiei, reprezintă o amenințare pentru economia germană, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, marți, într-o conferință de presă comună cu regele iordanian Abdullah al II-lea.

13 oct. 2022, 10:40
Olaf Scholz, declaraţii pesimiste: „Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”

Olaf Scholz a subliniat că unele țări sunt îngrijorate în legătură cu securitatea alimentară din cauza problemelor de livrare din Rusia și Ucraina, dar şi că intrarea Germaniei în recesiune în 2023 pare din ce în ce mai posibilă.

„Trebuie să înțelegem foarte bine că acest război din Ucraina aduce și provocări pentru noi în ceea ce privește consecințele economice ale sancțiunilor. Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”, a declarat Scholz, potrivit CNN, citat de Hotnews.

Cancelarul Germaniei – țara cu cea mai mare economie din Europa – și regele Abdullah au condamnat războiul din Ucraina și i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin „să oprească imediat toate operațiunile de luptă și să-și retragă trupele”. Scholz a reiterat disponibilitatea pentru discuții pentru a pune capăt războiului.

Institutul European pentru Cercetare Economică (ZEW) confirmă spusele politicienilor şi a avertizat marți că „o recesiune devine din ce în ce mai probabilă”.

„Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei afectează semnificativ perspectivele economice ale Germaniei”, a avertizat instituția, într-un comunicat postat pe site-ul său, vorbind despre „cea mai mare scădere a așteptărilor economice” pentru Germania.

Citeşte şi: Scumpiri masive pentru pâine, carne şi alte produse alimentare. Ungaria, plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei

„Sunt vremuri dificile. Presiunile asupra companiilor şi asupra familiilor sunt imense şi nu trebuie să permitem ca Putin, prin strategia lui de periclitare a bunăstării şi a economiei, să aibă succes. Vom face toate eforturile pentru a contracara aceste acţiuni”, a afirmat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Ne confruntăm cu o criză severă în domeniul energiei, care generează din ce în ce mai mult o criză economică şi socială”, a subliniat Robert Habeck, politician din cadrul formaţiunii ecologiste Alianţa ’90/Verzi.

Conform datelor financiare anunţate de Guvernul de la Berlin, Germania va avea anul acesta o creştere economică de 1,4% (în scădere de la estimarea precedentă de 2,2%), iar în 2023 va înregistra o scădere de 0,4%.

Potrivit proiecţiilor anunţate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Germania riscă să ajungă la o scădere economică de 0,3% în 2023, după o creştere de 1,5% estimată pentru anul acesta.

Inflaţia ar urma să atingă nivelul de 8% anul acesta şi de 7% în 2023, potrivit datelor estimative ale Guvernului german.

Citeşte şi: Mircea Coșea: „România are Portul Constanța blocat de exporturile Ucrainei / Trebuie să terminăm cu plecăciunile în fața UE și să cerem aderarea la Schengen!”