OMS susţine că îi lipseşte o sumă uriaşă pentru a lupta împotriva COVID-19. „Acest lucru este agravat și mai mult de variantele virusului”

Aproape 17 miliarde de dolari lipsesc pentru a finanţa în continuare lupta împotriva pandemiei COVID-19. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că nu este vorba numai de vaccinuri, ci și cu echipamente de protecție, teste și tratamentele rare care există.

06 iul. 2021, 23:14
OMS susţine că îi lipseşte o sumă uriaşă pentru a lupta împotriva COVID-19. „Acest lucru este agravat și mai mult de variantele virusului”

OMS susţine că îi lipseşte o sumă uriaşă pentru a lupta împotriva COVID-19. Mecanismul global de accelerație ACT, care facilitează accesul la instrumentele de combatere a Covid-19 în țările defavorizate, urma să primească donații de 17,7 miliarde de dolari pentru 2020-2021. Chiar şi aşa, până la sfârșitul acestui an lipsesc încă 16,8 miliarde, dintre care puțin mai mult de opt miliarde sunt solicitate urgent.

„Țările care se află în proces de deschidere a companiilor sunt cele care au controlat în mare măsură furnizarea de materiale de urgență, cum ar fi echipamente de protecție personală, teste, oxigen și în special vaccinuri”, a spus directorul OMS, citat de agenţia AFP, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Boala genetică rară şi foarte gravă, descoperită la mai mulţi localnici în Suceava. Provoacă moartea în 4 – 5 ani. Autorităţile sunt în alertă

OMS susţine că îi lipseşte o sumă uriaşă pentru a lupta împotriva COVID-19. Câte vaccinuri au fost distribuite în toată lumea

Una dintre componentele ACT-A este sistemul Covax, care a fost pus în aplicare la începutul pandemiei, pentru a garanta accesul echitabil la vaccinuri pentru întreaga lume. În schimb, statele bogate s-au grăbit să obțină cele mai eficiente seruri pentru a imuniza marea majoritate a populațiilor lor, cu toate că au privat de accesul la vaccinuri națiunile sărace, persoanele vulnerabile și lucrătorii din domeniul sănătății.

Estimările AFP arată că începând cu 6 iulie au fost injectate 3,25 miliarde de doze în 216 de țări și teritorii. În statele cu venituri ridicate, au fost injectate 84 de doze la 100 de locuitori. La polul opus, în cele mai sărace 29 de țări, acest număr scade la o doză la 100 de persoane.

Sistemul Covax a atins marți cifra simbolică a 100 de milioane de doze distribuite în 135 de țări și teritorii. Chiar şi în aceste condiţii, este cu mult sub 300 sau 400 de milioane care erau așteptate, înainte ca India să interzică exportul vaccinului AstraZeneca fabricat de Serum Institute din India și de unde provin marea majoritate a acestora.

În consecință, în multe țări, a doua doză nu poate fi injectată pentru a proteja pentru prima dată vaccinații și credibilitatea campaniilor de vaccinare este afectată.

Dr. Tedros, şeful OMS, a cerut ca cel puțin 10% din întreaga populație a fiecărei țări să fie vaccinată în septembrie și 40% până la sfârșitul anului.

Citeşte şi: Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică: „În luna august, tulpina Delta va deveni majoritară”